VIDEO Spektakl iznad Filipina: Najavljeni pad asteroida priredio veliki vatromet na nebu

Baš kao što je i najavljeno nekoliko sati prije samog događaja, iznad Filipina je u ranim jutarnjim satima, u vatrenom bljesku izgorio maleni asteroid i priredio vizualni spektakl za one koji su čekali da ga vide.

Branimir Vorša | 05.09.2024. / 09:07

Bljeskak asteroida iznad Filipina
Bljesak asteroida iznad Filipina (Foto: American Meteor Soiciety/Youtube)

Otkriven samo nekoliko sati prije nego što je ušao u Zemljinu atmosferu, mali asteroid, nazvan 2024 RW1, prošarao je nebom, izgorjevši u bljesku iznad filipinskog otoka Luzon. Događaj je bio i vizualni spektakl, jer je lokalno stanovništvo imalo priliku vidjeti vatrenu kuglu na noćnom nebu, znajući trenutak kad će asteroid udariti u Zemljinu atmosferu.

Asteroid blizu Zemlje, ilustracija Napokon je otkriveno otkud je asteroid koji je okončao vladavinu dinosaura zapravo došao

NASA-in specijalizirani opservatorij Catalina Sky Survey uočio je asteroid, čiji je promjer bio oko jedan metar, nekoliko sati prije nego što je stigao na Zemlju. Iako neka izvješća kažu da je "udario u tlo", pogodio je zapravo samo atmosferu, uzrokujući da se raspadne u bljesku vatrene kugle. Video snimke sa sjevera Filipina prikazuju bljesak asteroida dok je nakratko stvorio rep prije nego što je iščeznuo u gornjem dijelu Zemljine atmosfere.

Bezopasan posjet

Malo svemirsko kamenje poput 2024 RW1 izgara u Zemljinoj atmosferi, tako da nije bilo opasnosti. Europska svemirska agencija (ESA) ističe da asteroidi ove veličine pogađaju Zemlju otprilike svaka dva tjedna.

No to je bio tek deveti put da je asteroid otkriven prije nego što je stigao do Zemlje, naglašavajući povećanu sposobnost novih automatiziranih sustava za nadgledanje neba. Da je asteroid bio dovoljno velik da izazove bilo kakvu štetu, bio bi svjetliji i opservatoriji bi ga otkrili puno prije.

Posljednja slika snimljena u sklopu misije NEOWISE Ovo je posljednja slika koju je snimio NASA-in lovac na asteroide i komete: Nakon 15 godina rada, otišao je u zasluženu mirovinu

Iako taj događaj nije predstavljao nikakvu prijetnju, prošli su utjecaji bili daleko ozbiljniji. Godine 2013. asteroid blizak Zemlji, poznat kao meteor Čeljabinsk, eksplodirao je iznad Rusije, ozlijedivši gotovo 1500 ljudi. U Zemljinoj povijesti udari asteroida poput događaja koji je stvorio krater Chicxulub i Vredefort uzrokovali su masovna izumiranja i ogromnu štetu.

ESA je potvrdila da je 2024 RW1 putovao brzinom od 17,6 kilometara u sekundi, odnosno 63.360 kilometara na sat. NASA i ESA nastavljaju pratiti populaciju asteroida u Zemljinom susjedstvu, kako bi bilo što manje iznenađenja, pogotovo onih koja mogu izazvati pravu štetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti