VIDEO Uz krater asteroida koji je istrijebio dinosaure nalazi se morska rupa kojoj znanstvenici još uvijek nisu usjeli pronaći dno

Ispod valova meksičke jugoistočne obale leži Taam Ja', najdublja plava rupa na svijetu koja prkosi mjerenjima i mami znanstvenike u svoje neistražene dubine.

Branimir Vorša | 05.05.2024. / 08:46

Najduplja plava rupa na svijetu Taam Ja'
Najduplja plava rupa na svijetu Taam Ja' (Foto: ECOSURMX/Youtube)

Smješten u zaljevu poluotoka Yucatan uz jugoistočnu obalu Meksika, skriva se misterij ispod valova u obliku najdublje plave rupe na svijetu, koja nadmašuje slavnu Zmajevu rupu u Južnom kineskom moru duboku preko 100 metara. Riječ je o podvodnoj rupi Taam Ja', koja predstavlja zadivljujući prizor odozgo u obliku150 metara širokog ponora nalik zjenici oka usred plavetne šarenice morskog dna.

Taam Ja' je međutim obavijen velom tajne. Za razliku od drugih plavih rupa koje svoje dubine otkrivaju pod zvučnim valovima, taj ih ponor apsorbira prije nego što odjeknu natrag, ostavljajući svoje pravo dno zapravo neotkrivenim.

Znanstvenici nagađaju da bi oštra granica voda različite gustoće, poznata kao piknoklina, mogla ometati akustične signale, komplicirajući pokušaje da se točno izmjeri dubina te rupe. Unatoč naporima znanstvenika s meksičkog sveučilišta El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) da istraže njegove dubine usidrenjem plovila i spuštanjem instrumenata 2023. godine, pravo dno Taam Ja' ostaje zasad nedokučivo, čak i na dubini od 500 metara.

Geološki sastav Taam Ja'a, s vapnenačkim i gipsanim zidovima koji se spuštaju pod blagim kutom, dodatno otežava mjerenja, sprječavajući točno određivanje dubine. Planovi za buduće ekspedicije uključuju korištenje podvodnih robota za dublje zalaženje u taj zagonetni ponor.

Na oznaci od 400 metara, naznake vodenih uvjeta nalik onima u Karipskom moru ukazuju na potencijalni tunel koji povezuje Taam Ja' sa širim oceanom. Ta mogućnost potiče uzbuđenje znanstvenika, željnih odgonetnuti tajne skrivene u njezinim dubinama.

Geološka povijest Yucatana, oblikovana fenomenima poput kratera Chicxulub, nastavlja intrigirati znanstvenike. Njegovi cenoti i podvodne špilje pružaju pogled u prošlost Zemlje i obećavaju nova biološka otkrića. Dok mračno okruženje Taam Ja'a bez kisika predstavlja izazov, biolozi ostaju optimistični, vjerujući da sadrži jedinstvene oblike života koji su nerazdvojivo povezani s geološkim značajkama te rupe.

Istraživanje vezano za Taam Ja' objavljeno je u časopisu Frontiers in Marine Science i poziva na daljnja istraživanja i otkrića u jednom od najtajanstvenijih kraljevstava Zemlje.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti