Virgin Orbit obavio uspješno lansiranje rakete, a onda prekinuo misiju

Zrakoplov Cosmic Girl i posada koja je njime upravljala sigurno se spustila na zemlju, a raketa je uništena.

Martina Čizmić | 26.05.2020. / 08:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Misija Virgin Orbita, tijekom koje je u Zemljinu orbitu trebao lansirati novi satelitski sustav, obustavljena je zbog anomalija koje su se pojavile tijekom lansiranja rakete.

Kako su priopćili iz Virgin Orbita, tijekom predlansiranja i samog polijetanja modificiranog Boeinga 747 s raketom, sve je prošlo bez problema. Čak su uspjeli po prvi put otpustiti raketu i uključiti njene motore u slobodnom padu. No, nakon toga pojavile su se anomalije zbog kojih su prekinuli misiju.

Dogodila se anomalija u ranoj fazi leta. Više ćemo znati nakon što naši inženjeri analiziraju gomilu podataka koju smo prikupili danas, istaknuli su iz Virgin Orbita.

Zrakoplov Cosmic Girl i posada koja je njime upravljala sigurno se spustila na zemlju, a raketa je uništena.

Bez obzira na sve, napravili smo velik korak. Naši inženjeri već prolaze kroz podatke. Naša sljedeća raketa čeka. Učit ćemo, prilagoditi se i biti spremni za sljedeći test koji dolazi ubrzo, istaknuli su iz Virgin Orbita.

Da slanje rakete u orbitu nije nimalo lako, potvrdio je i Elon Musk, koji je izrazio žaljenje zbog propalog pokušaja, ali i priznao da je njegovoj tvrtki SpaceX za takav pothvat trebalo četiri pokušaja.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti