Virolog tvrdi da se na Cipru pojavio "deltacron", hibridna varijanta koronavirusa, dio znanstvenika poručuje da je riječ o "stahijanti" i lažnoj uzbuni

Nakon što je s Cipra stigla vijest o pojavi nove moguće varijante, hibrida varijanti delta i omikron, dio znanstvenika je jasno dao do znanja da nema govora o nikakvoj novoj varijanti, već da je riječ o najobičnijem slučaju kontaminacije uzoraka.

Branimir Vorša | 09.01.2022. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na Cipru je otkrivena moguća nova varijanta novog koronavirusa, no dio znanstvenika naziva to lažnom uzbunom.

Hibrid delta i omikron varijante novog koronavirusa navodno je otkriven na Cipru, a navodno je njime zaraženo već 25 osoba. Ipak, kritičari tog otkrića tvrde da je riječ najobičnijoj konataminaciji uzoraka.

Profesor biologije na sveučilištu Cipar i šef laboratorija za biotehnologiju i molekularnu virologiju, Leondios Kostrikis nazvao je tu novu moguću varijantu "deltracron" te je upotorio da će "svijet uskoro vidjeti je li ta nova varijanta više patološka ili zarazanija i hoće li opstati nad drugim varijantama".

Već je zabilježeno 25 slučajeva zaraze deltacronom te je o tim slučajevima izvješten GISAID, baza podataka za mutacije COVID-19. Kostrikis je međutim rekao i da će hibridnu varijantu vjerojatno nadjačati omikron varijanta koja je trenutno u masovnoj crikulaciji diljem svijeta.

S druge strane, više znanstvenika odbacilo je otkriće deltacrona kao medijsku "strahijantu" te kao lažnu uzbunu.

"Ciparske deltakron sekvence o kojim je izvjetilo nekoliko velikih medija izgledaju kao vrslo jasan slučaj kontaminacije. Ne skupljaju se na filogenetskom stablu i imaju cijeli amplikon omikrona za sekvenciranje ARTIC prajmera u inače Delta kralježnici", pojasnio je virolog Tom Peacock.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti