Više je nema: Uginula je Kabosu, "meme pas" i maskota kriptovalute Dogecoin

Njapoznatiji pas na internetu i inspiracija za takozvani memecoin, odnosno kriptovalutu Dogecoin, uginuo je, a vijest je na blogu objavila njezina vlasnica.

Branimir Vorša | 24.05.2024. / 10:08

Kabosu
Kabosu (Foto: Afp)

Kabosu, pas iz skloništa koji je bio na korak do eutanazije, postala je "najpoznatiji Shiba Inu na svijetu" zbog viralne fotografije i transformacije u maskotu poznate kriptovalute - Dogecoina. Više od slave, Kabosu je međutim uživala u domu punom ljubavi sa svojom predanom vlasnicom Atsuko Sato, koja je objvila da je njezina svjetski slavna četveronožna ljubimica uginula u petak.

Brojni obožavatelji Kabosu, opraštaju se s najpoznatijim internetskim psom na društvenim mrežama, a vijest o njezinom odlasku proširila se internetom velikom brzinom.

Životni put Kabosu

U studenom 2023. godine otkriven je brončani kip Kabosu na trgu Sakura Furusato u japanskoj prefekturi Chiba, financiran donacijama stotina obožavatelja diljem svijeta. Otkad je Kabosu došla u moj dom, dogodio se niz čudesnih stvari, obogativši moj život i darujući mi riznicu neprocjenjivih trenutaka, rekla je Sato, 62-godišnja učiteljica u vrtiću ranije ove godine za japanski list The Asahi Shimbun.

Kabosu, koja je doživjela starost od 18 godina - gotovo 90 u ljudskim godinama - primala je i posjetitelje iz inozemstva. Sato je 2008. godine pronašla Kabosu na web stranici za posvajanje. Iako je početku preplašena, Kabosu se postupno otvorila svojoj novoj obitelji.

Voljena ljubimica postala je meme pas

Sato je 2010. objavila fotografiju na svom blogu koja prikazuje Kabosu na sofi kako baca zamiljiv pogled s boka. Ta fotografija, snimljena u igri, zapravo je promijenila život tog psa.

Tri godine kasnije, Sato je otkrila da je Kabosuina fotografija postala internetski meme, s nadimkom "Doge" i korištena na raznim proizvodima. Dogecoin, kriptovaluta s njezinim likom, dodatno joj je doprinijela toj slavi. Sato je primila brojne zahtjeve za intervjue, zbog čega je Kabosu postao poznat kao meme pas.

Ta je fotografija valjda bila zabavna zbog njezina pomalo ljudskog izraza, razmišljala je Sato, ali se također osjećala uplašena što se jedna fotografija proširila cijelim svijetom.

Vlasnica odbila mnoge unosne ponude

Unatoč unosnim ponudama, Sato je sve odbila, izjavivši da je Kabosu dovoljno iskorištena za profit. Godine 2021. dala je na aukciju sedam digitalnih fotografija Kabosua, prikupivši preko 3,4 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe. Sredstva su donirana organizacijama koje štite prava djece i iskorištena za izgradnju i popravak škola u Iraku, Južnom Sudanu i Vijetnamu.

No pozornost na Kabosua se nastavila. U travnju 2023. godine, Elon Musk je privremeno promijenio Twitterov logo u Kabosuovo naličje. Ranije je Musk bio najavljivao i doslovno lansiranje Dogecoina na Mjesec, o čemu smo isto tako pisali. U produkciji je trenutno čak i dokumentarac o Kabosu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti