Više od 1500 učenika putem interaktivnog webinara učilo o internetu i kako on utječe na njihov svakodnevni život

Učenici Gimnazije Vukovar i Industrijske strojarske škole Zagreb organizirali su interaktivni webinar koji je okupio više od 350 škola i 1500 učenika iz cijele Hrvatske.

Martina Čizmić | 12.02.2020. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da internet može biti korišten i u pozitivne svrhe, najbolje su pokazali učenici Industrijske strojarske škole iz Zagreba i Gimnazije Vukovar, koji su povodom Dana sigurnijeg interneta organizirali interaktivni webinar koji je okupio više od 350 škola i 1500 učenika diljem Republike Hrvatske u zajedničkom virtualnom okruženju.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je važan korak kojim stvaramo pozitivna online iskustva djece i mladih. Stoga upravo na Dan sigurnijeg interneta intenzivno provodimo raznovrsne aktivnosti o korištenju tehnologije odgovorno, s poštovanjem, kritički i kreativno, ističe profesorica Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar. 

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta već je postao tradicionalan događaj u ovim školama, a tijekom njega učenici imaju priliku istražiti novo područje ili teme. Ove godine organiziran je interaktivni webinar u kojem su u fokus stavljena brojna pitanja s kojima se učenici susreću svakodnevno, poput načina na koji mladi upravljaju svojim internetskim identitetom, načina na koji internet oblikuje stavove i promišljanja mladih o sebi i drugima te pitanje omogućuje li internet mladima eksperimentiranje i izražavanje ili se osjećaju ograničenima u tome tko može i želi biti online.

Cilj je webinara poučavanjem, razmjenom iskustava i primjerima dobre prakse potaknuti i osnažiti učenike svih dobnih skupina u međusobnom podržavanju, prihvaćanju razlika i stvaranju istinski uključivog interneta.

Prvi webinar pod nazivom "Dan sigurnijeg interneta 2018. Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom" na inicijativu strukovne učiteljice Kristinke Lemaić iz zagrebačke Industrijske strojarske škole, a u suradnji s profesoricom Sanjom Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar, pratilo je više od 60 škola i 2000 učenika, koji su imali priliku čuti, uključiti se i dati svoj osvrt na niz raznolikih tema vezanih za prednosti i nedostatke interneta, mogućnosti komunikacije korištenjem interneta, zaštiti osobnih podataka, internetske prijevare, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načine zaštite vlastite privatnosti.

Nakon niza pozitivnih povratnih informacija učenika i nastavnika – sudionika webinara, zaključili smo kako smo webinarom uspjeli ohrabriti i osnažiti učenike u razvoju kritičkog mišljenja o tome kako na pravilan i siguran način koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije u realnom i virtualnom okruženju, a brojni upiti o održavanju novog webinara i činjenica da djeca i mladi na internetu tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, ponukali su nas da 11. veljače 2020. godine organiziramo novi webinar te pripremimo sadržaje i za učenike osnovnih i srednjih škola. Pitanje njihove sigurnosti obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostacima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija. I pripreme za webinar mogle su početi, pojasnila je profesorica Pavlović Šijanović.

Učenici Gimnazije Vukovar izradili su niz raznovrsnih popratnih materijala poput brošura (korišten je alat FlipSnack), plakata (korišteni su alati Canva, Piktochart i Photovisija), videouradaka (korišteni su alati Animoto i Wevideo), web-stranica (korišteni su alati Wordpress i Weebly) i zanimljivih igara u Scratchu. Nastao je niz uradaka edukativnog sadržaja o korištenju interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Osim webinara, koji je izravno iz Industrijske strojarske škole i Gimnazije Vukovar odaslan u mnoštvo škola u Republici Hrvatskoj, u Industrijskoj strojarskoj školi organizirane su popratne aktivnosti u vidu kreativno-edukativnih radionica i debata o potencijalnim rizicima i opasnostima koji su prisutni na internetu.

Svi sudionici mogli su sudjelovati u nizu interaktivnih sadržaja (Mentimeter, Kahoot kviz) te pogledati pripremljene sadržaje i kratke videouratke koji prenose poruke o odgovornom i sigurnom korištenju interneta.

Vukovarska gimnazija ugostila je policijske službenice iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije, Marijanu Ivakić i Mirnu Marić, koje već tradicionalno na Dan sigurnijeg interneta učenicima vukovarske gimnazije ukazuju na potencijalne, prijeteće online opasnosti ako nismo spremni nositi se sa suvremenim tehnološkim dostignućima i internetskim mogućnostima. Posebno su istaknule važnost podizanja razine sigurnosti u svrhu zaštite privatnosti podataka, pri čemu su učenike upoznale i sa zakonskim okvirima vezanima za korištenje interneta.

Zajednička poveznica svih predstavljanih sadržaja, žive riječi i popratnih aktivnosti primjereno je, odgovorno i sigurno korištenje interneta, a u svrhu lakšeg, sigurnijeg i kvalitetnijeg snalaženja u svijetu suvremenih tehnologija.

Od nas odraslih, roditelja, učitelja, nastavnika, očekuje se edukativno i preventivno djelovanje u svim sferama odgojno-obrazovnog ciklusa. Tako i na području suvremenih tehnologija moramo zajednički stvoriti sigurno okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih. Stoga, nastavljamo dalje i slušamo se i gledamo u novom webinaru povodom Dana sigurnijeg interneta 2021. godine, poručila je na kraju profesorica Pavlović Šijanović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti