Sve više tvrtki diljem svijeta, aktivno ulažu u povećanje svoje energetske učinkovitosti i smanjenje svoje emisije ugljičnog dioksida. Njima su se pridružili i iz A1 Hrvatska koji su potpisali sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama.

Kako su istaknuli na predstavljanju projekta, ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega je 55% financirano iz LIFE programa Europske Unije, instrumenta namijenjenog financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša i smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti i ekosustava.

Istaknuli su kako je cilj projekta LIFE4GREENBROADBAND povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Među stakleničkim plinovima ugljični dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81% u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Green Deala EU. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska.

Istaknuo je kako su već sad kroz različite projekte unutar tvrtke pokušavali smanjiti potrošnju električne energije, a isto žele napraviti i u budućnosti. Tako su najavili i elektrifikaciju voznog parka, ali i akcije kojima će svoje korisnike potaknuti na recikliranje starih mobilnih uređaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju