Više od 3000 mladih inspiriralo se digitalnim tehnologijama, poduzetništvom i prilikama u EU

Sutra se program nastavlja predavanjima na četiri pozornice: LEAP Stageu, Ideas Powered Stageu, Digital Stageu by Algebra i Green Stageu by InnoEnergy.

Martina Čizmić | 29.03.2019. / 16:42

LEAP Summit (Foto: LEAP Summit)

Više od tri tisuće sudionika okupilo se na četvrtom izdanju LEAP Summita, najveće međunarodne konferencije za mlade u jugoistočnoj Europi, koja se održava u zagrebačkom Plaza Event Centru. Mogli su birati između 39 predavanja koja su se održavala na četiri konferencijske pozornice (LEAP Stage, Ideas Powered Stage, Digital Stage by Algebra i EU and Me Stage). Teme su multidisciplinarne i uključuju digitalne tehnologije, poduzetništvo, Europsku uniju, održivi razvoj i inspirativne priče. Zahvaljujući generalnom partnerstvu predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, kotizacije za LEAP Summit su besplatne.

Slika nije dostupna LEAP summit tijekom 4 dana priprema program na 5 pozornica, s 80 govornika i više od 4000 sudionika

Program LEAP Stagea otvorio je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Predstavio je programe EU za mlade, uključujući Erasmus + i Europske snage solidarnosti. Istaknuo je da je budžet za Erasmus + za razdoblje od idućih 7 godina udvostručen te da ga, uz studente, mogu koristiti i mladi poduzetnici i start upovi kojima omogućava boravak u nekoj od zemalja EU u trajanju od 3 do 4 mjeseca uz rad s tvrtkom koja im može pomoći da nauče kako unaprijediti svoj posao. U program Europske snage solidarnosti, koji potiče volontiranje i solidarnost uključeno je više od 120.000 mladih Europljana, među kojima je i više od 1.000 Hrvata.

Publiku je oduševio i Terence Mauri, autor globalnog bestselera The Leader's Mindset: How To Win in The Age of Disruption. Njegovo predavanje Brave: The Huge Power of Daily Courage ciljalo je u svakom aktivirati njegovu „najbolju verziju“ – odvažne mislioce i one koji postižu mnogo pretvarajući bolne točke u posao, a priču u akciju.

Na Ideas Powered Stageu gostovala je Debra Giunta, osnivačica Design Dancea, tvrtke koja koristi ples da polaznike nauči društveno – emocionalnim vještinama, a godišnje radi s više od 3.000 učenika u Chicagu. Giunta je bila govornica i na TEDx-u, a u Zagrebu je govorila o važnosti društvenih i emotivnih kompetencija za razvoj karijere.

LEAP Summit (Foto: LEAP Summit)

Andrija Čolak, osnivač najuspješnije hrvatske franšize Surf'N'Fries, koja posluje u gotovo 20 zemalja, ispričao je kako se franšiza razvijala i kako je postigao današnji status.

Prva govornica na Digital Stageu by Algebra bila je Tanja Folnović iz Agrivija, tvrtke koja ima najbolji softver za upravljanje farmama i mijenja industriju proizvodnje hrane. Folnović je kreirala Agrivijevu bazu znanja koja sadrži najbolje prakse za više od 100 usjeva, a koriste je farmeri iz 150 zemalja svijeta pa je najavila što je sljedeće na području digitalne transformacije poljoprivrede. Željka Mojzeš iz Algebre govorila je o tome kako Algebra LAB pomaže digitalnim start upovima – kroz intenzivni 4-mjesečni inkubacijski program zajedno s timovima razrađuju njihovu poslovnu strategiju, prototip usluge ili proizvoda te istražuju tržište i rješavaju probleme kroz networking. Upravo teku zadnji tjedni inkubacijskog programa 11. generacije, u kojem je nekoliko timova koji rade na projektima s područja digitalne transformacije, od digitalizacije studentskog servisa do sustava za digitalno naručivanje putem mobitela.

Na EU and ME Stageu Luka Fuček je predstavio projekt STEMI robota koji kombinira programiranje, izradu mobilnih aplikacija, 3D modeliranje te robotiku općenito. Kroz STEMI tehnološku avanturu koriste se stvarni inženjerski alati - alati za 3D modeliranje i programiranje koji su primijenjivi puno šire od samog STEMI hexapod robota te se naučeno lako može primijeniti na drugim projektima pa takav pristup može osposobiti i ohrabriti djecu i mlade da krenu putevima stvaratelja, inženjera i znanosti. Kaja Pavlinić je predstavnica Hrvatske u incijativi Young European Ambassadors organizacije EU NEIGHBOURS east s ciljem promoviranja vrijednosti Europske unije, prednosti koje EU donosi mladima, kao i dobrih odnosa Europske unije i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) pa je predstavila mogućnosti za mlade ljude u Europskoj uniji.

Sutra se program nastavlja predavanjima na četiri pozornice: LEAP Stageu, Ideas Powered Stageu, Digital Stageu by Algebra i Green Stageu by InnoEnergy.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti