Vlada potpisala Memorandum o razumijevanju s tvrtkom Amazon Web Services

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je potpisivanje Memoranduma kao prvog koraka u suradnji s tvrtkom AWS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2021. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Vlade Republike Hrvatske objavili su kako su na današnjoj sjednici ovlastili državnog tajnika Bernarda Gršića da potpiše Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services.

Memorandum je rezultat je razgovora između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services i prvenstveno je namijenjen razvoju tzv cloud computinga u javnom sektoru, što će pridonijeti implementaciji Nacionalne razvojne strategije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije, izvjestili su iz Vlade.

Memorandum o razumijevanju odnosi se na suradnju AWS-a i hrvatske Vlade u sljedećim područjima:

Uvođenje niza programa za edukaciju i certifikaciju kako bi se ubrzalo učenje u vezi s cloudom i razvile kompetencije ljudskih potencijala.


Potpora provedbi hrvatske Nacionalne strategije kroz podršku naporima Vlade u digitalnoj transformaciji društva.


Podrška razvoju hrvatskih cloud politika: AWS je spreman surađivati s Vladom u razvoju svih politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je potpisivanje Memoranduma kao prvog koraka u suradnji s tvrtkom AWS.

Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome.

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor (EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima ponosom dati svoj doprinos.

Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti