Jeff Bezos, osnivač i vlasnik Amazona, postaje vlasnikom jedne od najpoznatijih medijskih kuća, ne samo u Americi, nego i na globalnom nivou...

Vijest su potvrdili i iz samog The Washington Posta, ukratko objavivši „Kupac je osoba koja je bliska gospodinu Bezosu, ali tvrtka Amazon nije postala vlasnikom naše medijske kuće“. Bilo kako bilo, bez obzira na umatanje u celofan, Bezos, inače 19. najbogatiji čovjek na svijetu, iskrcao je 250 milijuna američkih dolara za kupovinu The Washington Posta i svih izdanja koja su uključena u ovaj medijski koncern.

Slučajno ili ne, Bezos je tijekom prošlog tjedna prodao Amazonove dionice u vrijednosti 185 milijuna USD, pa analitičari špekuliraju kako je to, zapravo, bila priprema za ovu financijsku transakciju. Što će se dalje događati, za sada nije sigurno, iako nije tajna da je Bezos odavno izrazio želju da postane jedan od najmoćnijih medijskih producenata. Tako je Amazon uz nakladu i izdavaštvo knjiga osnovao i filmski studio Amazon Instant Video i stoga nije nemoguće da ovo bude korak dalje u medijskom smislu za Amazon.

Bez obzira što u The Washington Postu tvrde kako „Amazon nije vlasnik“, jasno je kako Bezos nije kupio medijsku kuću „jer nije imao pametnijeg posla“. Uostalom, upravo prošlog tjedna bivši vlasnici The Washington Posta su objavili operativni gubitak u iznosu od 49,3 milijuna USD (za prvih šest mjeseci 2013.), što je pad od 14% u odnosu na isto razdoblje iz 2012. Kada se saznalo da Bezos kupuje medijski koncern, dionice su skočile na 559 USD, odnosno za 10 dolara ili 2%.

Prema Forbesu, Bezosov osobni imetak procjenjuje se na 25 milijardi dolara, a kroz svoju kompaniju Bezos Expeditions uložio je dio svog kapitala u brojne poznate tvrtke, poput Twittera. Mnogi su Bezosove intencije proglasili „željom da postane novi Rupert Murdoch“, aludirajući na vjerojatno najvećeg medijskog magnata današnjice. Uz Bezosa se vezuju brojne kontroverze, pa tako neki špekuliraju kako je Amazon potaknuo američku vladu da istraži pet od šest najboljih izdavačkih kuća u Americi zbog „fiksnih cijena knjiga“, što je Amazonu otežalo poslovanje, jer on funkcionira na principu konstantnih popusta....

Na kraju su izdavači nakon federalne istrage bili prisiljeni platiti globu u iznosu od 160 milijuna dolara, a zanimljivo je da je među tuženima bio čak i Apple (knjiga o Steveu Jobsu), koji se borio na sudu, ali je izgubio spor, odnosno Amazon je i ovdje izašao kao pobjednik. Sve to dovoljno govori o enormnom utjecaju i moći Bezosa, koji je sada napravio još jedan korak dalje. The Washington Post ima ogromni utjecaj, neovisno o trenutačnim problemima, a najpoznatiji je po otkrivanju famozne afere Watergate, koja je 1974. tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona natjerala na ostavku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju