Vodeći stručnjaci za planiranje poslovanja: Umjetna inteligencija je ključ budućnosti

Tvrtke se sve češće okreću alatima temeljenima na strojnom učenju ili umjetnoj inteligenciji kako bi unaprijedile svoje poslovanje.

Martina Čizmić | 05.06.2023. / 15:45

Natalija Drašković (Foto: Poslovna inteligencija)

 Kako izgleda planiranje poslovnih procesa u najvećim hrvatskim tvrtkama te na koji način se isti mogu unaprijediti, bila je glavna tema događaja namijenjenog poslovnoj javnosti pod nazivom “Planning beyond Spreadsheets". Na događanju u organizaciji Poslovne inteligencije, u partnerstvu s IBM-om, predstavljen je IBM Planning Analytics with Watson – intuitivno i jednostavno rješenje za napredno planiranje s integriranim AI-om.

Tvrtka je još prije 20 godina počela implementirati rješenja za planiranje procesa, istaknula je Lidija Karaga, predsjednica Uprave Poslovne inteligencije.

Od tog dana se puno toga promijenilo, što iz perspektive poslovnog okruženja u kojem poduzeća posluju, poslovnih modela i procesa, pa samim time i u pogledu zahtjeva koje stavljamo na planiranje. Planiranje danas mora biti češće, sa puno više uključenih sudionika, brže, sa puno više parametara koje treba uzeti u obzir i scenarija koje treba razraditi, a tehnologija koja to sve podržava se jako razvila. Stoga ovaj event ima dva cilja – prenijeti novosti u rješenjima koja podržavaju proces planiranja i omogućavaju da bude efikasnije te podijeliti iskustva dobre prakse iz ponajboljih poduzeća u Hrvatskoj, navela je Karaga.

Jedno od ključnih rješenja je upravo IBM Planning Analytics with Watson, a kako u teoriji izgleda moderno napredno planiranje objasnila je Slađana Krpić, članica Uprave Poslovne inteligencije. Ona je prezentirala mehanike rješenja te pojasnila da umjetna inteligencija može pomoći u izradi zaključaka, analiza i projekcija poslovanja.

IBM Planning Analytics with Watson je rješenje razvijeno s naglaskom na jednostavnost korištenja, koje nudi bolju kontrolu procesa planiranja te automatizaciju prikupljanja podataka od velikog broja sudionika, kazala je Krpić te dodala da je rješenje prilagođeno za sve industrije, od farmaceutske do bankarske.

Na panel raspravi sudjelovali Melita Vucelić, rukovoditeljica kontrolinga u Maistri, Dražen Jurković, član Uprave Tokića, Katarina Duvnjak, direktorica sistema i procesa kontrolinga u Atlantic Grupi i Leo Rupčić, BI Reporting Manager u Orbicu. Oni su dali svoj pogled na najveće izazove u poslovanju, ali se i osvrnuli na ulogu umjetne inteligencije u procesu planiranja. Svi su pozdravili njen dolazak, a Vucelić je navela da Maistra već pet godina koristi strojno učenje u segmentu revenue menadžmenta.

Umjetna inteligencija ima veliki potencijal i u Maistri imamo dobre predispozicije za nadogradnju našeg sustava. Uostalom, to je nužnost koja nas čeka, zaključila je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti