Volkswagen predstavio novi električni automobil: Limuzina visoke klase s vrhunskom tehnologijom

Plan njemačke tvrtke je do 2026. predstaviti čak deset novih električnih vozila, a ID.7 je jedan od tih modela.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2023. / 15:10

Volkswagen ID.7 (Foto: Volkswagen AG)

Volkswagen je prije početka sajma CES koji se održava u Las Vegasu predstavio svoj šesti model iz serije ID električnih vozila i drugi model baziran na platformi MEB namijenjen globalnom tržištu. Nakon modela ID.3, ID.4, ID.5, ID.6 (koji je predstavljen samo na kineskom tržištu) i moderne verzije legendarnog Microbusa (modela ID. Buzz), njemačka tvrtka sada je predstavila i ID.7.

  Slika nije dostupna Izvršni direktor Volkswagena očekuje autonomna vozila na cestama do 2030. godine

Verzija za europsko tržište proizvodit će se u tvornici u Emdenu, a automobil će se pojaviti i u prodaji na tržištima Sjeverne Amerike i Kine. Njemačka tvrtka zasad je prikazala samo zamaskiranu verziju s crnim i narančastim bojama te (još) nije otkrila detalje vezane za motor i bateriju, a jasno je da je prerano govoriti i o cijeni vozila.

Volkswagen ID.7 (Foto: Volkswagen AG)

Volkswagen ID.7 (Foto: Volkswagen AG)

U Volkswagenu su pažnju privukli i s kamuflažom automobila, koja koristi jedinstvenu tehnologiju s kojom se na dijelovima vozila stvaraju svjetlosni efekti. Iz tvrtke kažu kako ta interaktivna opcija simbolizira sljedeći korak u digitalizaciji budućeg flagship modela serije ID.

ID.7 baziran je na konceptu ID. AERO koji je već prikazan u Kini te ga karakterizira aerodinamičan dizajn i doseg do čak 700 km. Trenutačno nije poznato hoće li i sedmica imati takav doseg, no zato su iz VW-a najavili što možemo očekivati od tog automobila - limuzinu više klase s vrhunskom tehnologijom i kvalitetom. Kako je u objavi za javnost naglasio izvršni direktor Volkswagenova odjela putničkih automobila Thomas Schäfer, ovo je prvi od čak deset novih električnih modela koje njemačka tvrtka planira predstaviti do 2026. godine.

  Volkswagen (Foto: AFP) Od početka 2024. VW prestaje s prodajom benzinaca i dizelaša u Norveškoj

U unutrašnjosti će dominirati head-up zaslon s proširenom stvarnosti i centralni infotainment sustav s ekranom dijagonale 15 inča, a iz VW-a su izdvojili i neke zanimljivosti poput digitalno kontroliranih ventilacijskih otvora koji reagiraju na glasovne komande i mogu se personalizirati po željama putnika.

Nije poznato kada bi se automobil trebao pojaviti na tržištu te se nadamo da ćemo te informacije, kao i više detalja o samom vozilu saznati uskoro.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti