Volvo i Aurora predstavili budućnost prijevoza tereta: Na ceste stiže Volvo VNL Autonomous

Kamion je baziran na modelu Volvova kamiona VNL Class 8 i koristi rješenje za autonomnu vožnju Aurore.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2024. / 10:15

Autonomni kamion (Foto: Aurora)

U sjeni razvoja autonomnih automobila i robotaksija, velike automobilske i tehnološke kompanije užurbano rade i na razvoju autonomnih kamiona. Razvoj i testiranja traju godinama, a nedavno su iz Volva predstavili prvi autonomni kamion koji je spreman za proizvodnju.

Tesla Semi Rekord Teslina kamiona: U jednom danu prešao je više od 1700 km

Volvo VNL Autonomous, razvijen u suradnji sa startupom koji razvija autonomnu tehnologiju Aurora, baziran je na modelu Volvova kamiona VNL Class 8 te donosi autonomiju četvrte razine. Najveća razina autonomije je level 5, no do sada niti jedna kompanija nije postigla tu razinu. Waymo, Googleova kompanija čiji robotaksiji već prevoze putnike na određenim američkim tržištima, također je postigla četvrtu razinu autonomije koja se u praksi pokazala iznimno dobra i može se ravnomjerno nositi sa svakodnevnim prometom. Ako pitate ekipu iz Googlea, oni će vam čak reći da je njihov Waymo Driver, bolji vozač u odnosu na ljude.

Autonomna vozila koje koriste Waymovu tehnologiju pokazala su se iznimno sigurnima, poštuju sve propise i ograničenja i do sada nisu sudjelovala u nekim značajnim prometnim nesrećama. To, dakle, pokazuje kako je četvrta razina autonomije dovoljna za sigurnu autonomnu vožnju.

Volvo i Aurora sa suradnjom su počeli na suradnji s razvojem autonomnih rješenja za kamione prije više godina, a sada su napokon predstavili prvi konkretan rezultat tog partnerstva, VNL Autonomous, koji će se proizvoditi u tvornici Volva u Virdžiniji. Kao mozak Volva VNL Autonomousa koristi se Aurorin napredan softver za autonomnu vožnju Aurora Driver. Njihov sustav baziran na umjetnoj inteligenciji koristi dva računala, kamere visoke rezolucije, poseban radar te Aurorin Lidar koji može prepoznati objekte na udaljenosti do 400 metara.

Ovo autonomno rješenje sposobno je upravljati vozilima i po danu i po noći, na ruralnim cestama, kao i na autocestama te po svim vremenskim uvjetima. Za sve kritične sustave poput upravljanja, kočnica, senzora i slično koriste se backup sustavi koji povećavaju njihovu pouzdanost i sigurnost.

U teoriji, Volvo VNL Autonomous čini se kao budućnost teretnog prijevoza na cestama: Predvodnici smo novog načina prijevoza robe, nadopunjujući i unapređujući kapacitete prijevoza, kao i omogućavanjem trgovine i društvenog rasta, objasnio je predsjednik predsjednik Volvo Autonomous Solutionsa Nils Jaeger. Za predstavljeni kamion rekao je kako je riječ o prvom modelu od njihove standardizirane globalne autonomne flote koja će omogućiti uvođenje dodatnih modela u budućnosti te će omogućiti autonomiju svim kamionskim brendovima unutar Volvo Grupe.

Volvo Optimizam iz Volva: Nema usporavanja narudžbi na tržištu električnih automobila

Na početku, kako to i ide s testiranjima, na prednjem sjedalu Volvova kamiona ipak će sjediti profesionalni vozač spreman preuzeti kontrolu nad kamionom, ako dođe do problema s tehnologijom. S testiranjima će krenuti i Aurora koja surađuje i s drugim tvrtkama te uskoro planiraju ugraditi svoju tehnologiju u 20 potpuno autonomnih kamiona koji će voziti između Dallasa i Houstona. Ako sva testiranja uspješno prođu, ova kompanija s ograničenim brojem kamiona namjerava pokrenuti potpuno autonomne operacije. Kada će to točno biti, još nije poznato. Njihovi su kamioni do sada odvozili više od 2,4 milijuna kilometara na javnim prometnicama te milijarde kilometara u računalnim simulacijama tako da se čini da su vozila spremna i za komercijalnu uporabu.

Ipak put do robokamiona neće biti tako jednostavan i ne ovisi samo o savršenstvu autonomne tehnologije, već i o prihvaćanju javnosti, ali i o regulativi, odnosno zakonima koji će omogućiti pokretanje komercijalnog prijevoza autonomnim kamionima.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti