Von der Leyen pozvala SAD: Priključite nam se u reguliranju digitalnih platformi, neprihvatljivo je da one donose glavne odluke

Ne možemo prihvatiti da odluke koje imaju dalekosežan učinak na našu demokraciju donose sami računalni programi, istaknula je Von der Leyen.

Hina | 26.01.2021. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Predsjednica Europske komisije pozvala je u utorak SAD da se pridruže europskim inicijativama za reguliranje digitalnih platformi, ističući da je neprihvatljivo da odluke s dalekosežnim posljedicama po demokraciju donose tehnološke tvrtke ili računalni programi.

Želim pozvati naše prijatelje u Sjedinjenim Državama da se pridruže našim inicijativama. Zajedno možemo stvoriti pravila za digitalno gospodarstvo koja vrijede u cijelom svijetu, rekla je Ursula von der Leyen u svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu Davos, koji se ove godine održava virtualno.

Ta bi se pravila temeljila na našim vrijednostima: ljudskim pravima, pluralizmu, uključivosti, zaštiti privatnosti, dodala je Von der Leyen.

Europska komisija je sredinom prosinca prošle godine objavila prijedloge dalekosežnih pravila kojima namjerava uvesti red u digitalni svijet, uključujući društvene mreže, internetsku trgovinu i druge internetske platforme.

Riječ je o dvije uredbe - prijedlogu zakona o digitalnim uslugama i zakona o digitalnim tržištima, u kojima se predviđa niz obveza i zabrana te sankcije koje bi trebale poslužiti za odvraćanje velikih internetskih aktera koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Digitalizacija, uz brojne koristi koje donosi, ima i svoje “tamne strane”, kaže Von der Leyen i kao primjer spominje upad pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kongres, čijoj su mobilizaciji, između ostaloga, pripomogle društvene mreže.

Poslovni model internetskih platformi utječe ne samo na slobodno i pošteno tržišno natjecanje, nego i na našu demokraciju, sigurnost i kvalitetu informacija. Zato trebamo obuzdati golemu moć velikih tehnoloških kompanija, kaže predsjednica Komisije.

Dodaje da digitalne platforme moraju transparentno pokazati kako funkcioniraju njihovi algoritmi. Jer ne možemo prihvatiti da odluke koje imaju dalekosežan učinak na našu demokraciju, donose sami računalni programi.

Von der Leyen je rekla da blokiranje računa na Twitteru bivšem američkom predsjedniku predstavlja ozbiljno upletanje u slobodu izražavanja, o čemu ne mogu odlučivati privatne tvrtke.

Za tako dalekosežne odluke mora postojati zakonski okvir, smatra Von der Leyen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti