Vozač se onesvijestio u vožnji autocestom, a život mu spasila policija i sustavi za pomoć vozaču

Još nije poznato što je uzrokovalo gubitak svijesti kod vozača, koji je cijelu akciju proveo u nesvjesti te je vozilom hitne pomoći prebačen u bolnicu Jessa.

Martina Čizmić | 16.08.2022. / 17:12

Onesvješteni muškarac za volanom, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Moderna tehnologija u automobilima može izazivati glavobolje (kad se pokvari), ali isto tako može i spasiti život. To najbolje zna muškarac u četrdesetima iz belgijskog grada Hasselta, koji je zahvaljujući tehnologiji u svom automobilu i zabrinutim vozačima u drugim automobilima, izbjegao prometnu nesreću.

Naime, kako javljaju belgijski mediji, muškarac je vozeći svoj Renault Clio autocestom iz Genka u smjeru halena, izgubio svijest. No, njegov automobil je nastavio vožnju zahvaljujući tempomatu i opciji "Lane Assist" koja zadržava automobil u voznoj traci.

Kad su drugi vozači primijetili da je muškarac u automobilu koji vozi autocestom bez svijesti, alarmirali su policiju koja je tijekom sljedećih 25 kilometara pokušavala zaustaviti automobil.

Slika nije dostupna Inteligentni sustavi i senzori: Od danas svi novi tipovi vozila u EU moraju imati napredne sustave za povećanje sigurnosti na cestama

Kako su priopćili iz policije, zahvaljujući tempomatu i "Lane Assistu", automobil je uredno ostao između dvije bijele linije. No, to je istovremeno pred njih postavilo izazov - kako zaustaviti automobil i pomoći vozaču, a da pri tome ne izazovu nesreću?

Krenuli smo u akciju zajedno s policijskim timom CARMA. Sustav tempomata usporava vaše vozilo kad primijeti da se promet ispred automobila usporio. Stoga su policijska vozila počela oprezno voziti ispred Renault Clia, ne bi li smanjili njegovu brzinu, pojasnio je za belgijski HLN, načelnik cestovne policije Limburga, Gerry Peeters, ali dodao s kakvim su se problemima susreli. U trenutku kad je policijski automobil vozio desnom trakom ispred Clia, on se automatski prebacio u lijevu traku. To je otežalo zaustavljanje automobila, istaknuo je Peeters.

Policija je na kraju uspjela skrenuti automobil do središnjeg zemljanog dijela između dviju trake autoceste, gdje su ga uspjeli kontrolirano zaustaviti nakon što je vozilo samostalno vozilo 25 kilometara. Kako su istaknuli, ni jedno vozilo nije oštećeno u akciji.

Još nije poznato što je uzrokovalo gubitak svijesti kod vozača, koji je cijelu akciju proveo u nesvjesti te je vozilom hitne pomoći prebačen u bolnicu Jessa.

Ovo je prilično iznimna situacija, ali ona još jednom pokazuje da današnji sustavi pomoći vozaču ipak nisu luksuz, zaključio je na kraju Peeters.

Izvor: HLN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti