"Vratio sam se!": Trump nakon dvogodišnje zabrane ponovno na YouTubeu i Facebooku

Bivšem aameričkom predsjedniku Donaldu Trumpu ukinuta je zabrana na Facebooku i YouTubeu, a on se odmah oglasio novom objavom u kojoj je poručio: "Oprostite što ste čekali."

Hina | 18.03.2023. / 08:06

Donald Trump ponovno na Fcebooku
Donald Trump ponovno na Fcebooku (Foto: Afp)

Bivši američki predsjednik Donald Trump u petak se vratio na YouTube i Facebook, društvene mreže koje je koristio za politički uspon sve do zabrane 6. siječnja 2021., kada su njegovi sljedbenici napali Kapitol.

U objavi na Facebooku i YouTubeu pod naslovom "Vratio sam se" objavio je CNN-ov video u kojem je proglašen predsjednikom 2016. nakon pobjede nad Hillary Clinton. Video završava scenom u kojoj piše ''Trump 2024.''.

Oprostite što ste čekali, kaže Trump na snimci.

YouTube je vratio Trumpov kanal ranije u petak, a Facebook i Instagram početkom godine. Profil na Twitteru obnovio mu je u studenome 2022. novi vlasnik platforme Elon Musk, no Trump još nije tvitao.

Trump je svoju predsjedničku kampanju 2016. temeljio na društvenim mrežama. Povratak mu daje alate za prikupljanje novca i komunikaciju sa 146 milijuna pratitelja na tri najveće platforme u vrijeme kada kreće u novu utrku za predsjednika 2024.

Pažljivo pratimo rizik od izbijanja nasilja i istovremeno pružamo biračima priliku da čuju predizborne poruke glavnih kandidata, objavio je YouTube obrazlažući odluku o vraćanju kanala.

YouTube je zabranio Trumpa 2021. zbog kršenja pravila platforme, odnosno poticanja na nasilje kada su njegovi pristaše upali na Kapitol u trenutku kada je parlament potvrđivao pobjedu Joea Bidena na izborima 2020.

Protivnici Trumpova povratka na društvene mreže ukazuju na njegove poruke na platformi Truth (Istina), koju je osnovao krajem 2021. i na kojoj ga prati pet milijuna ljudi, kao dokaz da i dalje predstavlja rizik zbog kojeg je uklonjen s najvećih mreža.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti