Vremena se mijenjaju: Ovo je budućnost pretraživanja interneta

Internetskim korisnicima dostupni su glasovni asistenti, ali i tehnologija poput Googleovog 'Now on Tap' koja će promijeniti način pretraživanja interneta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2015. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je svoje veliko bogatstvo i moć stekao zahvaljujući tražilici, odnosno oglasima koji se prikazuju uz rezultate pretraživanja, a za veliki broj ljudi ime ove kompanije sinonim je za internetsko pretraživanje. Način pretraživanja godinama je bio isti – upišete ono što vas zanima u polje za pretraživanje i Google će vam izbaciti brojne rezultate na vaš upit, no s pametnim telefonima i napretkom tehnologije stvari su se počele mijenjati tako da će i pretraživanje u budućnosti biti potpuno drugačije nego danas. Tako barem tvrdi Googleov šef pretraživanja Amit Singhal koji je u razgovoru za BBC rekao kako pametni telefoni nisu dizajnirani za tipkanje i tradicionalan način upisivanja pojma pretraživanja, zbog čega mobilnim korisnicima moraju ponuditi 'nove načine interakcije', a jedan od tih novih načina jest i opcija 'Now on Tap'.

Riječ je o tehnologiji koja dolazi s novom verzijom Androida (Marshmallow) i zahvaljujući kojoj korisnici mogu dobiti informacije o stvarima koje se u tom trenutku nalaze na ekranima pritiskom prsta na samo jednu tipku. Singhal je to objasnio na primjeru supruga koji u poruci svojoj ženi preporuča određeni restoran, a ona samo klikom na 'home' tipku telefona može dobiti informacije o radnom vremenu tog restorana, kao i upute na karti kako doći do tog restorana. Ova se tehnologija i način pretraživanja može primijeniti u svim aplikacijama na Androidu, a ne samo u npr. porukama ili web pregledniku. Ako nekoga zanimaju dodatne informacije, tu je Googleov glasovni asistent pa je potrebno reći 'OK Google' i započeti (glasovno) pretraživanje. Ovo je pretraživanje namijenjeno mobilnom svijetu u kojem ne trebate stalno prebacivati prozore i otvarati Googleovu aplikaciju ili preglednik internetskih stranica kako bi dobili informacije koje vas zanimaju. Za razliku od klasičnog pretraživanja, kada je u pitanju glasovno pretraživanje, Google ima veliku konkurenciju u Appleu i njegovom virtualnom asistentu Siri, Microsoftu čiji će glasovni asistent Cortana, osim uređaja koji rade na Windowsima 10, moći pretraživati i Appleove telefone i Androide te u Facebooku i Amazonu.

S obzirom kako je riječ o najvećim tehnološkim kompanijama koje ulažu veliki novac u razvoj ove tehnologije, jasno je da su tehnologije poput 'Now on Tap' i glasovno pretraživanje budućnost koje će s vremenom djelomično (možda i potpuno) zamijeniti klasično pretraživanje upisivanjem traženog pojma u Google.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti