Vrijeme je za korak naprijed: Traži se novi izvršni direktor Ubera

Nakon što je Travis Kalnik napustio mjesto izvršnog direktora Ubera, mediji nagađaju o njegovom potencijalnom nasljedniku, tj. nasljednici

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.06.2017. / 07:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza Ubera je teško razdoblje (i pri tome ne mislimo na probleme poput prosvjeda zagrebačkih taksista) koje je kulminiralo ovog tjedna kada je osnivač i dosadašnji izvršni direktor Travis Kalanick napustio čelno mjesto kompanije. Otkaz je dao nakon pisma nekih od najvećih investitora koji su mu poručili da je vrijeme da Uber krene naprijed, za što će biti potrebna promjena poslovne kulture u kompaniji, odnosno promjena na čelnoj poziciji najvećeg startupa na svijetu koji je vrijedan skoro 70 milijardi dolara.

Odmah nakon što je Kalanick najavio odlazak s mjesta CEO-a kompanije koju je osnovao i godinama vodio, (tehnološki) mediji počeli su nagađati o njegovim nasljednicima te trenutno mrežom kruže imena nekoliko potencijalnih kandidata pred kojima će biti iznimno težak posao. Naime, prva stvar koju će novi izvršni direktor/direktorica morati riješiti jesu nagomilani problem koji su ostali iza Kalnika poput seksualnih zlostavljanja, diskriminacije, "toksične poslovne kulture", a morat će se suočiti i s tužbom Alphabeta, odnosno Googlea koji su ih optužili za krađu intelektualnog vlasništva.

Novi šef kompanije, osim što će morati popraviti njenu sliku u javnosti i riješiti unutarnje probleme, trebao bi pripremiti Uber za izlazak na burzu te dioničari žele iskusnu osobu koja je već bila na izvršnim pozicijama velikih kompanija, a novinari Recodea objavili su imena nekoliko potencijalnih kandidata koji bi uskoro mogli preuzeti kontrolu nad Uberom.

Thomas Staggs – do 2016. bio je izvršni operativni direktor Disneya te je bio potencijalni kandidat za istu poziciju i u Uberu, no nakon odlaska Kalanicka, o Staggsu se sve više govori kao o potencijalnom kandidatu za najvažniju poziciju u kompaniji. U Disneyu bio je zaposlen od početka devedesetih te je u ovoj kompaniji kao izvršni financijski direktor nadgledao preuzimanje Pixar Filmsa, zbog čega je zanimljiv investitorima koji smatraju da sa svojim iskustvom može pomoći na putu Ubera prema profitabilnosti i pripremiti kompaniju za izlazak na burzu.

Susan Wojcicki – izvršna direktorica YouTubea također je jedno vrijeme smatrana kandidatom za izvršnog operativnog direktora, no analitičari su smatrali da ne želi čelno mjesto YouTubea zamijeniti s drugim mjestom Ubera na kojem bi joj Kalanick bio nadređen. Njegovom odlaskom stvari su se promijenile te analitičari smatraju kako Wojcicki ima sve potrebne kvalifikacije za ovu poziciju i podsjećaju da je vodila Googleovo preuzimanje YouTubea prije više od jednog desetljeća.

Alan Mulally – bivši izvršni direktor Forda u mirovini je posljednje tri godine, no na Recodeu kažu kako Mulally ima veliko iskustvo u postavljanju problematičnih kompanija na zdrave noge. Ford je preuzeo u trenutnu kada je kompanija bila u velikim problemima i ponovno ga učinio profitabilnim te je predstavio plan One Ford s kojim je podigao zaposlenicima moral i potaknuo kolaboraciju, a njegov veliki plus kao kandidata za CEO-a Ubera je što je radio u automobilskoj industriji.

Dave Clark – trenutno vodi Amazonove globalne operacije te je od 1999. prošao brojne odjele u ovoj kompaniji, a kao njegovu najveću prednost u odnosu na ostale potencijalne kandidate naglašavaju se poznavanje logistike i globalnih tržišta.

John Donahoe – na Recodeu bivšeg izvršnog direktora eBaya smatraju "pametnim izborom" za čelno mjesto Ubera, a njegova trenutna pozicija je predsjednik i izvršni direktor cloud kompanije Service Now.

Osim navedenih potencijalnih kandidata, kao mogući novi šefovi Ubera spominjali su se i još jedan bivši izvršni direktor Forda Mark Fields te Sheryl Sandberg iz Facebooka, no od njihovog angažmana u Uberu, napominju na Recodeu, gotovo sigurno neće biti ništa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti