vTime – prva VR društvena mreža

vTime korisnicima omogućuje stvaranje avatara s kojima se mogu kretati po dvanaest detaljnih virtualnih destinacija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2016. / 08:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon računala i pametnih telefona, sljedeća velika računalna platforma koja bi mogla promijeniti naše živote, odnosno način na koji komuniciramo s ljudima, uživamo u sadržaju i slično, vjerojatno će biti virtualna stvarnost. U to su uvjereni brojni tehnološki stručnjaci, ali i velike kompanije poput Facebooka, Sonya, Googlea, HTC-a i drugih koje su već uložile milijarde dolara u ovu tehnologiju. Ove će godine tako korisnici imati izbor između nekoliko modela VR uređaja koji omogućavaju uživanje u sadržaju virtualne stvarnosti poput Facebookovog, odnosno Oculusovog Rifta, HTC-ovog Vivea, Sonyevog VR uređaja za PlayStation, Galaxy Geara itd.

Kompanija Starship odlučila je iskoristiti popularnost virtualne stvarnosti i krajem prošle godine najavila je vTime – prvu VR društvenu mrežu koja je na početku bila dostupna samo korisnicima Samsugovih Gear VR naočala, da bi prije nekoliko dana najavili dostupnost ove mreže i na Google Cardboardu. Cardboard je najjeftiniji način uživanja u virtualnoj stvarnosti te se koristi s pametnim telefonima (podsjetimo, i Gear VR može se koristiti samo s najjačim Samsungovim telefonima), a njegova cijena iznosi 10-15 dolara. Dostupnost vTimea na Cardboardu omogućit će milijunima potencijalnih novih korisnika uživanje u ovoj društvenoj mreži za virtualnu stvarnost, komentirali su iz Starshipa i najavili kako će vTime u budućnosti biti dostupan i za druge VR uređaje. Ovoj mreži mogu pristupiti i korisnici koji nemaju VR uređaj te s drugima mogu komunicirati samo putem smartphonea i s dodatnim slušalicama i mikrofonom, no za potpuni doživljavaj ove mreže, odnosno virtualnu stvarnost, ipak se preporuča korištenje VR uređaja.

vTime korisnicima omogućuje stvaranje avatara s kojima se mogu kretati po dvanaest 'detaljnih virtualnih destinacija' u kojima mogu komunicirati s prijateljima te izvršni direktor Starshipa Martin Kenwright kaže kako je njihova društvena mreža dokaz kako nas virtualna stvarnost neće izolirati od drugih ljudi, već će nas na zanimljive i atraktivne nove načine povezati s prijateljima. Kako tehnologija i virtualna stvarnost budu napredovale, ne trebamo se iznenaditi ako se jednom s prijateljima nađemo na piću na Hawajima, Baliju ili nekog drugom atraktivnom mjestu za koje nećemo morati potrošiti niti kune jer ćemo, zahvaljujući vTimeu ili nekoj drugoj budućoj VR aplikaciji, u njihovim ljepotama moći uživati u virtualnom svijetu.  

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti