WhatsApp je uveo novu opciju kojom možete zaštititi svoju privatnost - iskoristite ju!

Ovako poslane poruke trebale bi garantirati veću dozu privatnosti onima koji ih šalju.

Martina Čizmić | 12.12.2023. / 15:29

WhatsApp, ilustracija (Foto: Afp)

Iako opcija slanja videa ili fotografije koja ima ograničeno trajanje na WhatsAppu postoji još od 2021. godine, mnogi ju i dalje ne koriste kad šalju osjetljive materijale. U nadi da će ih početi koristiti više i da će korisnici prepoznati prednosti takvih, "poruka koje nestaju", iz WhatsAppa su lansirali još jednu značajku koja se tiče privatnosti korisnika - nestajuće glasovne poruke.

Točnije, radi se o glasovnim porukama koje je moguće preslušati samo jedanput i nakon toga postaju nedostupne. Da u WhatsAppu rade na ovoj značajki, otkrili su iz WABetainfo još u ožujku ove godine, a sad su je i službeno lansirana. 

Nova opcija na WhatsAppu WhatsApp najavio novu opciju koja će razveseliti sve koji koriste nestajuće poruke

Sada s pouzdanjem možete dijeliti osjetljive informacije u glasovnim porukama, bilo da se radi o čitanju podataka o kreditnoj kartici prijatelju ili planiranju iznenađenja, navodi se na službenom blogu WhatsAppa.

Za usklađivanje sa značajkom jednokratnog pregledavanja fotografija i videozapisa, jednokratne audio poruke jasno su označene ikonom 'jednokratno' i mogu se reproducirati samo jednom, pojašnjavaju iz WhatsAppa.

Kako koristiti nestajuće glasovne poruke?

Baš kao i u slučaju videa ili fotografija ograničenog trajanja, pošiljatelj je taj koji mora uključiti tu opciju za svaku glasovnu poruku kojoj želi odrediti trajanje. 

WhatsApp Tajni kod stiže na WhatsApp: Evo što to znači za korisnike

Dovoljno je pritisnuti i držati prst na zelenom mikrofonu (čime se pokreće snimanje glasovne poruke). Nakon početka snimanja glasovne poruke, iznad mikrofona pojavit će se oznaka lokotića. Tijekom snimanja potrebno je povući prst gore na lokotić kako bi se otvorio dodatni prozorčić u kojem će biti prikazano snimanje poruke. S desne strane u tom prozorčiću nalazi se ikonica broja 1 u krugu. Pritiskom na tu ikonicu, ona mijenja boju iz sive (govorna poruka koju je moguće preslušati neograničen broj puta) u zelenu (govorna poruka koju je moguće poslušati samo jednom). 

Nakon toga, dovoljno je završiti sa snimanjem govorne poruke i pritisnuti zelenu strelicu za slanje. 

Primjer nestajuće glasovne poruke na WhatsAppu (Foto: Zimo)

U chatu će takva poruka biti označena ikonicom broja 1 u krugu, a osoba koja primi takvu poruku, bit će obaviještena o tome da je dobila poruku s ograničenim trajanjem, koja neće biti automatski spašena na uređaju primatelja. 

Nakon što osoba odsluša poruku, onda će postati nedostupna za novo preslušavanje i biti označena kao "Otvorena/Opened". 

Ovako primljenu glasovnu poruku morate otvoriti u roku od 14 dana od slanja. U suprotnom postaje nedostupna.
Ne možete prosljeđivati, spremati, označavati zvjezdicom ili dijeliti  glasovne poruke koji su poslani ili primljeni s prikazom nakon što su mediji omogućeni.
Nestajuće glasovne poruke mogu vratiti iz sigurnosnih kopija ako poruka nije otvorena u trenutku sigurnosnog kopiranja. Ako je otvorena, neće biti uključena u sigurnosnu kopiju i ne može se vratiti.

Kako ističu iz WhatsAppa, ova nova značajka postupno će se uvoditi za sve korisnike Androida i iOS-a .

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti