WHO upozorava: Ni jedna zemlja nije ispunila standarde o kvaliteti zraka u 2021. godini

New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu.

Hina | 22.03.2022. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nijedna zemlja u svijetu nije ispunila standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kvaliteti zraka u 2021. godini, pokazalo je istraživanje o onečišćenju zraka u 6475 gradova svijeta, objavljeno u utorak, a smog je čak i pojačan u nekim regijama nakon smanjenja zagađenja povezanog s pandemijom COVID-19.

Po preporuci WHO-a prosječna godišnja očitanja malih i po zdravlje opasnih čestica, poznatih kao PM2.5, ne bi trebala biti viša od pet mikrograma po kubnom metru nakon što je zdravstvena organizacija prošle godine promijenila svoje smjernice.

Slika nije dostupna Poljski znanstvenik razvio "zvučni top" kojim se bori protiv smoga: Smanjuje zagađenje za 15-30 posto

U priopćenju WHO-a stoji da čak i niska koncentracija tih čestica može predstavljati znatan zdravstveni rizik.

Samo je 3,4 posto istraženih gradova ispunilo standarde u 2021. godini, podaci su što ih je prikupila švicarska tvrtka koja prati kvalitetu zraka, IQAir.

U čak 93 grada razina PM2.5 čestica deset je puta veća od preporučenih vrijednosti.

Brojne su zemlje koje čine velike korake u smanjenju štetnih čestica, rekla je Christi Schroeder, voditeljica IQAirova odjela za kvalitetu zraka.

Slika nije dostupna Prvi put u povijesti: Onečišćenje zraka navedeno kao službeni razlog smrti

Kina je godinu započela vrlo velikim brojkama, no one se s vremenom postupno smanjuju. No postoje brojna mjesta u svijetu gdje je situacija znatno gora.

Ukupna razina onečišćenja zraka tijekom 2021. pogoršala se u Indiji, a New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu, pokazuju podaci.

Bangladeš je bio najzagađenija zemlja i to se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu, a Čad je zauzeo neslavno drugo mjesto nakon što su u studiju prvi put uključeni podaci o onečišćenju zraka u toj afričkoj državi.

Kina, koja rat protiv onečišćenja zraka vodi još od 2014., u 2021. godini je pala na 22. mjesto na ljestvici onečišćenja česticama PM2.5 u odnosu na 14. mjesto godinu dana ranije, s prosječnim očitanjima koja su se tijekom godine blago poboljšala na 32,6 mikrograma, priopćio je IQAir.

Slika nije dostupna Iako su prvotni podaci pokazivali drugačije, zatvaranje zbog koronavirusa nije poboljšalo kvalitetu zraka u velikim gradovima

Grad Hotan u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang stoji najgore s prosječnim očitanjima PM2.5 većim od 100 mikrograma, uglavnom uzrokovanim pješčanim olujama.

Hotan je pao je na treće mjesto na popisu najzagađenijih gradova na svijetu, a pretekli su ga Bhiwadi i Ghaziabad, oba u Indiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti