Poljski znanstvenik razvio "zvučni top" kojim se bori protiv smoga: Smanjuje zagađenje za 15-30 posto

Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa, rekao je Grybos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Hina | 25.01.2022. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, znanstvenici testiraju novi “top” koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak.

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk.

Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarie Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak.

Slika nije dostupna Većina stanovnika europskih gradova udiše opasno zagađen zrak

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog.

Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Europi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU.

Znanstvenici tvrde da "top" stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskome zraku.

Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka, rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Karakovu, jedan od izumitelja topa.

Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu, rekao je za AFP.

Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

Slika nije dostupna Iako su prvotni podaci pokazivali drugačije, zatvaranje zbog koronavirusa nije poboljšalo kvalitetu zraka u velikim gradovima

Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa, rekao je Grybos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak.

Cijena je procijenjena na 1000-1500 zlota (1600-2500 kn) po satu korištenja.

Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj.

Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, unatoč zvuku.

Slika nije dostupna Prvi put u povijesti: Onečišćenje zraka navedeno kao službeni razlog smrti

Ovdje je smog iznimno gust. Ne možemo provjetravati stanove zbog smrada. Stoga, ako može pomoći, neka testiraju, rekla je Jolanta Walkowicz, 43-godišnja računovotkinja. Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet, dodala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti