Windows 95 danas slavi svoj 20. rođendan

Windows 95 lansiran je 24. kolovoza 1995. godine i predstavljao je važnu prekretnicu između Microsofta prije 95-e verzije i nakon nje.

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.08.2015. / 18:00

Windows 95 danas slavi svoj 20. rođendan

Microsoft i Internet danas obilježavaju dvadesetu godišnjicu od objave Windows 95 verzije operativnog sustava.

Windows 95 lansiran je 24. kolovoza 1995. godine i predstavljao je važnu prekretnicu između Microsofta prije 95-e verzije i nakon nje. Te je godine u svijetu prodano 60 milijuna računala, a 10 godina kasnije čak 200 milijuna, od kojih je skoro imao instaliran Microsoftov operativni sustav.

Objedinjavanjem MS-DOS i Windows proizvoda, koji su prije toga bili odvojene cjeline, Windows 95 stigao je s brojnim poboljšanjima u odnosu na prethodne verzije (Windows 3.0 i Windows 3.1), a također je obilježio prelazak sa 16-bitne na 32-bitnu arhitekturu te je zaslužan za predstavljanje i popularizaciju gumba Start.

Windows 95 donio je redizajnirani desktop i prečace za fileove, foldere i aplikacije. Pokretane aplikacije bile su predstavljene u programskoj traci smještenoj na dnu ekrana koja je prikazivala i kontrole za zvuk, vrijeme i aplikacije koje su pokrenute u pozadini.

Windows 95 danas slavi svoj 20. rođendan

Naravno, sve nam ovo danas izgleda potpuno prirodno i normalno, ali u vrijeme kada je predstavljen Windows 95, ovo su bile revolucionarne funkcije i predstavljale su značajnu promjenu u odnosu na prethodne verzije Windowsa.

Start menu je zasigurno bio najveća i najbitnija promjena u odnosu na prethodne verzije Windowsa. Klik na gumb Start korisnicima je omogućavao pristup instaliranim aplikacijama, otvaranje dokumenata i pristup selekciji prečaca. Iako je Windows 95 originalno isporučen bez Internet Explorera, browser je kasnije postao odvojeni add-on proizvod u operativnom sustavu.

Windows 95 omogućavao je upravljanje fileovima, folderima i aplikacijama jednostavnom interakcijom s ikonama prikazanim u Windows Exploreru, koji je bio preteča File Managera. Dvostruki klik na fileove i aplikacije u to je vrijeme okarakteriziran kao revolucionarna funkcija, a korisniku je omogućavao da otvara dokument i lansira aplikaciju koja ga je kreirala.

Sve navedene funkcije značajno su unaprijeđene i sa svakom sljedećom Windows verzijom, ali je svakako nemoguće ignorirati utjecaj Windowsa 95 na verzije operativnog sustava koje su ga naslijedile, uključujući i Windows 10, s kojim se ponovo, nakon pauze, vraća i Start menu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti