Windows Phone nova Asusova mobilna platforma?

Čini se da Asus u bližoj budućnosti želi na tržište dovesti svoje smartphone uređaje koji će biti temeljeni na Microsoftovoj Windows Phone platformi. Potvrdio je u intervjuu za The Wall Street Journall potpredsjednik Asusove mobilne divizije, Benson Lin.

Zimo Zimo Ante Malenica | 17.01.2013. / 10:44

Windows Phone nova Asusova mobilna platforma?

Čini se da Asus u bližoj budućnosti želi na tržište dovesti svoje smartphone uređaje koji će biti temeljeni na Microsoftovoj Windows Phone platformi. Potvrdio je u intervjuu za The Wall Street Journal potpredsjednik Asusove mobilne divizije, Benson Lin.

„Zainteresirani smo za izradu Windows Phone uređaja, no trenutno nemamo vremenski okvir u kojem bi se oni mogli pojaviti na tržištu.“

Osim s mobilnim uređajima, Asus želi s Windowsima realizirati i svoj Padfone. Za one neupućene, riječ je o konceptu koji spaja značajke tableta i smartphonea u jedan uređaj.

Konkretno, korisnik mogućnosti svojeg smartphonea može realizati u tablet okruženju na način da se smartphone jednostavno umetne u veći ekran, a sustav se automatski prilagodi. Nažalost, to je kod Windows platforme trenutno veći problem.

Windows Phone 8 i Windowsi 8, unatoč veoma dobroj međusobnoj komunikaciji, nisu zamišljeni da rade van svojih jasno definiranih okvira. U prijevodu, na tržištu još uvijek nema Windows Phone 8 smartphonea koji bi radio na ekranu većem od 5 inča niti postoji Windows 8 tablet koji bi radio na ekranu manjem od 7 inča.

Rješenje ovog problema mogla bi biti pristupačnija verzija Windowsa 8 koja se trenutno polira pod kodnim nazivom Windows Blue. Ona bi s developerske strane trebala proizvođačima hardwarea ponuditi veću skalabilnost pa bi takav OS mogao raditi praktički na svemu, uključujući jedan Padfone. Ako uzmemo u obzir kako bi se low-cost izdanje novih Windowsa trebalo pojaviti na tržištu sredinom ove godine, ako se Windows Padfone i realizira, teško ćemo ga vidjeti ove godine na policama maloprodajnih lanaca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti