YouTube slavi svoj deseti rođendan!

Nedvobjeno je riječ o jednom od servisa koji je zauvijek promijenio percepciju videa, glazbe, ali i interneta u cjelini, omogućivši nam svima da vidimo ono što nikad ne bismo i predstavimo se onako kako nikad ne bismo mogli...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.02.2015. / 13:49

YouTube slavi svoj deseti rođendan!

Nedvobjeno je riječ o jednom od servisa koji je zauvijek promijenio percepciju videa, glazbe, ali i interneta u cjelini, omogućivši nam svima da vidimo ono što nikad ne bismo i predstavimo se onako kako nikad ne bismo mogli...

Prijepori oko toga kada je, zapravo, točno osnovan YouTube su poprilično nebitni, jer činjenice kažu kako je tvrtka osnovana 14. veljače 2005 godine, dok je domena youtube.com koja će s godinama narasti do nesluženih razmjera i postati sinonim za distribuciju video sadržaja putem weba s radom započela 15. veljače 2005. Nema sumnje kako je YouTube dio povijesti, ne samo kada je u pitanju internet, a tvrtku su osnovali bivši zaposlenici PayPala, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim. Naravno, nije odmah u startu sve izgledalo savršeno, ali trojac je imao viziju koja se pokazala savršenom, pa su u svibnju 2005. web stranicu za diljenje video sadržaja "lansirali" kao "beta verziju", dok je u studenom iste godine servis i službeno počeo s radom. YouTube je, kao i mnoge druge kompanije, krenuo na temeljima isključivo privatnog kapitala osnivača, no ekspresno je privukao ozbiljne investitore.

Investicijski fond Sequoia Capital je već u studenom 2005. uložio 3,5 milijuna američkih dolara, u travnju iduće godine još 8 milijuna USD i već tada je bilo jasno da će YouTube postati istinski - internet gigant. Lavina se dodatno zakotrljala kada je 13. studenog 2006. YouTube kupljen od strane Googlea za 1,65 milijardi američkih dolara u dionicama. Svih 67 zaposlenika koji su tada radili u YouTubeu su zadržani, to je bila jedna od stavki ugovora, a kroz deset godina YouTube je, naravno, prolazio razne transformacije, mijenjala su se pravila i vizije, ali bio je i ostao vodeći servis za dijeljenje video materijala putem weba. Danas je gotovo pa nemoguće "izračunati" koliki se promet vrti na YouTubeu, no svakako je jasno da se radi o jednoj od najposjećenijih web stranica uopće. Posljednji u nizu noviteta, koji je uveden 27. siječnja ove godine, je napuštanje Flash tehnologije kao zadane za pregledavanje video materijala, umjesto njega je "gazda" HTML 5. 

Uz čestitke YouTubeu za prvih deset godina, možete pogledati kratku priču samih osnivača, kao i prvi video koji se javno pojavio na ovom sjajnom servisu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti