Za Jeffa Bezosa ovo je najpametnija stvar koju su napravili u Amazonu

Iako bi mogli pomisliti da je jedna od najpametnijih stvari koje su napravili u Amazonu Kindle ili prelazak na cloud, za Jeffa Bezosa to je nešto sasvim drugo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2019. / 15:25

Jeff Bezos (Foto: AFP)

Amazon je u malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internetskog giganta čija je vrijednost jedno vrijeme premašila bilijun dolara, dok je njezin osnivač Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu. Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona i o njima se često piše, a na jednoj prošlogodišnjoj konferenciji osnivač kompanije rekao je što je "najpametnija stvar koju je Amazon napravio od osnivanja".

Elon Musk U tehnološkoj industriji on je najveća inspiracija i lider!

Iako bismo mogli pomisliti da je riječ o nekim velikim poslovnim odlukama koje su promijenile poslovanje i donijele nove izvore prihoda poput Kindlea ili fokusiranja na cloud, u biti je riječ o nečem mnogo jednostavnijem i banalnijem, no očito i iznimno učinkovitom. Ta najpametnija stvar u povijesti Amazona jest – promjena načina održavanja sastanaka.

Do te odluke donesene "prije mnogo godina" na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu – direktori koji su bili pristupni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova jer su bili prezaposleni i samo su htjeli odraditi slajdove što brže. Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti s važnim temama za raspravljanje. Prvih pola sata sastanka provodi se u – tišini. Svi sudionici čitaju te dokumente i rade bilješke najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

Shaquille O`Neal Slavni košarkaš kopirao je investicijsku strategiju Jeffa Bezosa i višestruko povećao svoje bogatstvo

Za Amazon takav se neobičan način sastanaka pokazao učinkovit jer zahtijeva od svih sudionika da dobro pročitaju dokumente i aktivno sudjeluju u raspravljanju sadržaja.

Sličnu metodu primjenjuje i osnivač Twittera i Squarea Jack Dorsey – njegovi sastanci počinju s desetak minuta tišine tijekom kojih se čitaju dokumenti u Google dokumentima, a čak se i komentari upisuju direktno u Googleu. Takav način održavanja sastanaka, prema Dorseyju, omogućuje svim sudionicama sastanka da "budu na istoj stranici", zaposlenici mogu raditi s različitih lokacija i "brže kritički razmišljaju".

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti