Za rubriku vjerovali ili ne: Evo kako su hakeri osramotili Sony

Hakeri koji su napali Sony dokopali su se brojnih lozinki ove kompanije, a nevjerojatno zvuči podatak da je Sony lozinke čuvao u mapi nazvanoj – 'Lozinka'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2014. / 09:23

Za rubriku vjerovali ili ne: Evo kako su hakeri osramotili Sony

Još nije poznato tko stoji iza velikog hakerskog napada na Sony u kojem su ukradeni i objavljeni brojni važni podaci ove kompanije (postoji sumnja da iza napada stoji Sjeverna Koreja, no iz Pyongyanga te su informacije nakon nekog vremena ipak demantirali), a posljednjih dana hakeri su počeli prijetiti i zaposlenicima Sony Picturesa i njihovim obiteljima. Sigurnosni stručnjaci slažu se kako je riječ o destruktivnom napadu iza koje stoji dobro organizirana grupa hakera/kriminalaca koji su nanijeli iznimno veliku štetu kompaniji čijim je zaposlenicima zabranjeno korištenje računala pa se u svakodnevnom radu sada moraju služiti samo papirom i olovkom.

Među brojnim podacima kojih su se hakeri dokopali nalaze se i brojevi osiguranja više od 47 tisuća zaposlenika i glumaca ove kompanije, a prema izvještaju novinara The Telegrapha, zaposlenici su iznimno razočarani i zabrinuti zbog ovog napada, no zanimljivo je da nisu previše iznenađeni. Naime, neimenovani izvori kažu kako je poznato da u Sonyju ne mare previše za sigurnost te da im se sada ta situacija osvetila. To su 'potvrdili' i hakeri koji stoje iza ovog napada koji su, među brojnim podacima kojih su se dokopali, objavili i tisuće lozinki za pristup računalima Sony Picturesa, web servisima i Sonyjevim profilima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, YouTube itd.), a ono što je prilično nevjerojatno jest da su se sve te iznimno važne lozinke nalazile u mapi – 'Lozinka' (Password). Također, većina ovih lozinki nije uopće bila zaštićena tako da, kada su se hakeri dokopali tih dokumenta, imali su jednostavan pristup svim lozinkama kompanije.

Izvršni direktor Sony Picturesa Michael Lynton rekao je kako ovo hakiranje predstavlja 'napad na kompaniju, njene zaposlenike i poslovne partnere', no nije komentirao informacije o ukradenim i loše zaštićenim lozinkama. Navodno su neki zaposlenici još ranije upozoravali na određene ranjivosti u računalnom sustavu i web stranicama kompanije, no veliki dio tih upozorenja u ovoj su kompaniji ignorirali. 

Foto: Thinkstock/Gulliver

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti