Kada se novi koronavirus raširio svijetom, brojne su države uvele lockdown - ljudi su pozvani da "ostanu doma", a tvrtke su privremeno stavile ključ u bravu. S obzirom na to da, jasno, kompanije i zaposlenici nisu bili krivi za nastalo stanje te su zbog odluke državne vlasti morali stati s radom, države su im odlučile dati potpore kako bi im pomogle da prežive razdoblje do normalizacije situacije.

Pokemon Go mobilna igra Policajci dobili otkaz jer su umjesto pljačkaša lovili - Pokemone

Naravno, uvijek postoje osobe koje žele prevariti sustav, pa tako nisu svi te potpore i pomoć iskoristili kako bi spasili svoje tvrtke i isplatili zaposlene. Do sada smo čitali različite informacije o pokušajima prijevara i iskorištavanja pomoći, no slučaj 31-godišnjeg Amerikanca Vinatha Oudomsinea zaista je jedinstven.

Naime, on se prijavio za Economic Injury Disaster Loan (koji je odobren u okviru plana pomoći američkog Kongresa tijekom pandemije) - rekao je da je vlasnik malog biznisa te da mu treba novac za plaće i najam. Pomoć mu je i dodijeljena, i to u visini od 85 tisuća dolara, no novac nije potrošio na ono za što je namijenjen. Način na koji je potrošio tu pomoć iznenadio je, a možemo reći i šokirao ljude u ministarstvu pravosuđa, koji su protiv njega podigli kaznenu prijavu.

Umjesto za spas biznisa i zaposlenika, Oudomsine je potrošio više od 57 tisuća dolara na - karticu Pokemona Charizarda. Riječ je o rijetkoj i, očito, vrlo vrijednoj kartici, no osim za one najveće zaljubljenike u Pokemone i kolekcionare kartica, dati toliki novac za jednu karticu čini se prilično suludo.

Pokemon Go (Foto: AFP) Prije 4 godine ova je besplatna igra osvojila svijet, a izdavačima i dalje zarađuje milijarde

Kada je otkriveno kako je potrošio novac, uslijedila je kaznena prijava i suđenje. Pored 85 tisuća dolara koje mora vratiti, kažnjen je i s dodatnih 10 tisuća dolara te mora vratiti karticu, a osuđen je i na tri godine zatvora.

Izvor: Polygon
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju