Za spore veze i jeftine Androide: Predstavljen Facebook Lite!

Za korisnike u zemljama u razvoju Zuckerberg je predstavio 'lite' verziju Facebooka koja je teška samo 252KB i iznimno je štedljiva kada je u pitanju mobilni internet

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2015. / 16:32

Za spore veze i jeftine Androide: Predstavljen Facebook Lite!

Bez nekih velikih najava Facebook je prošlog tjedna predstavio novu verziju aplikacije koja je namijenjena jeftinijim i starijim Androidima i 2G mrežama. Aplikacija je teška samo 252KB tako da se brzo skida i učitava, iznimno je štedljiva te uključuje Messenger (dakle, nije potrebna posebna aplikacija za dopisivanje s prijateljima s ove mreže). Facebook Lite na početku je dostupan samo na određenim tržištima tako da je mogu skinuti korisnici u zemljama poput Bangladeša, Nepala, Nigerije, Sudana i još nekim azijskim i afričkim zemljama. Prvi dojmovi korisnika su odlični o čemu svjedoči, uz pohvale nekih korisnika na Twitteru, i prosječna ocjena od čak 4,6 na Googleovoj online trgovini aplikacija Play te uskoro možemo očekivati i povećanje dostupnosti ove verzije Facebooka i na druga tržišta.

S obzirom na veliko povećanje prodaje pametnih telefona u zemljama u razvoju u kojima su upravo mobilni uređaji često prva i primarna platforma za pristup internetu milijunima korisnika (pri čemu većina ljudi koristi slabije verzije Androida, a internetske veze često su spore), jasno je zašto je Zuckerbergova kompanija forsira 'lite' verziju svoje aplikacije. Na ovaj bi način Facebook mogao postati još dostupniji milijunima novih korisnika tako da i u budućnosti možemo očekivati rast broja korisnika najpopularnije društvene mreže na svijetu, kao i porast broj osoba koje ovoj mreži pristupaju s mobilnih uređaja.

Foto: Google Play

Izvor: The Next Web

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti