Za svaki slučaj: Znanstvenici se pripremaju za brzu proizvodnju novih verzija cjepiva protiv "britanskog" COVID-19

Iako znanstvenici vjeruju da cjepiva protiv COVID-19 kojima se trenutno cijepi diljem svijeta, pružaju zaštitu i protiv "britanske" verzije virusa, ipak žele biti spremni na sve mogućnosti.

Hina | 21.01.2021. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svog cjepiva u borbi protiv zaraznijih sojeva COVID-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, izvijestio je britanski list Telegraph u srijedu.

Tim koji stoji iza cjepiva Oxforda i AstraZenece provodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija cjepiva, objavio je list pozivajući se na potvrdu Sveučilišta u Oxfordu.

Znanstvenici procjenjuju koliko brzo bi mogli prilagoditi cjepivo utemeljeno na ChAdOx ("Čimpanzin adenovirus Oxford jedan”), navodi se u izvješću.

Glasnogovornik Oxforda rekao je da sveučilište pažljivo procjenjuje učinak novih inačica virusa na imunitet koji daje cjepivo kao i da procjenjuje postupke nužne za brzi razvoj prilagođenog cjepiva protiv COVID-19 u slučaju potrebe.

Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da cjepivo Pfizera i BioNTecha vjerojatno djeluje protiv britanskog soja koji se širi svijetom.

BioNTech je priopćio da planira objaviti detaljniju analizu vjerojatnog učinka svog cjepiva na južnoafričku inačicu koronavirusa u roku od nekoliko dana.

AstraZeneca, Moderna i CureVac također provjeravaju pružaju li njihova cjepiva zaštitu protiv zaraznijih sojeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti