ZABA upozorava korisnike: Primite li ovakvu poruku, nemojte klikati na poveznicu

Klijentima savjetuju i da, ukoliko prime sumnjivu poruku, ne klikaju na poveznicu, već direktno kontaktiraju banku i provjere autentičnost poruke.

Martina Čizmić | 31.12.2022. / 07:59

Phishing, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Zagrebačka banka poslala je upozorenje svojim klijentima o lažnoj e-mail poruci kojoj je glavni cilj krađa podataka, a onda i financijskih sredstava klijenata banke. 

Radi se o phishing porukama u kojima se napadač lažno predstavlja kao Zagrebačka banka i za cilj ima prijevaru klijenata, ističu iz banke. 

Online prijevare Ne nasjedajte na lažne e-mailove o povratu poreza!

Pojašnjavaju kako lažni pošiljatelj putem maila, primatelje poruka pokušava navesti da otvore poveznicu i unesu svoje kartične podatke (broj kartice, rok valjanosti, CVV/CVC), broj tokena te kodove koje generira token (OTP, MAC). Na taj način napadač pokušava stupiti u posjed podataka korisnika kojemu je poruka poslana i/ili zaraziti računalo zlonamjernim softverom.

Primjer phishing poruke (Foto: ZABA)

Upozoravamo klijente da ne dijele kartične podatke, aktivacijske ključeve te broj tokena i njegove kodove putem poveznica dobivenih u e-mailu, SMS-u te na druge načine. Zagrebačka banka nikada, pa niti u tijeku procesa uvođenja eura, od klijenata ne traži brojeve i PIN-ove kartica te ostale povjerljive informacije, ističu iz banke. 

Kibernetički napadi - 1 Raste opasnost od ucjenjivačkog softvera i zlonamjernih poruka e-pošte

Računalna sigurnost, ilustracija Dobio mail od "ravnatelja policije" pa ostao bez više od 28 tisuća kuna

Upozoravaju klijente i da su pokušaji phishinga (prijevara putem e-mailova, SMS-a te aplikacija poput WhatsAppa i Vibera) sve češći te pozivaju na oprez. 

Klijentima savjetuju i da, ukoliko prime sumnjivu poruku, ne klikaju na poveznicu, već direktno kontaktiraju banku i provjere autentičnost poruke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti