Zabavljali smo se na ekranima, a putovali zbog posla: To će se promijeniti, a u budućnosti dolazi vrijeme digitalnih nomada

Jedna od posljedica koronakrize bit će povećanje broja digitalnih nomada koji će svoj posao raditi putujući po svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2020. / 08:39

Putovanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Umjesto priprema za izlazak na burzu koji je ranije bio planiran za 2020. godinu, izvršni direktor Airbnba Brian Chesky morao je napisati pismo u kojem je najavio otpuštanje čak 1800 zaposlenika, odnosno oko četvrtine ukupno zaposlenih. Dok razmišlja kako opstati i preživjeti u trenucima dok je cijeli svijet zatvoren u kućama, a turizam je nestao preko noći, Chesky razmišlja kako će izgleda industrije putovanja i turizma nakon koronakrize, kako bi to novo normalno razdoblje Airbnb dočekao spreman.

Električni bicikl (Foto: Getty Images) Promjena načina putovanja: Zbog koronavirusa povećana je potražnja za e-biciklima i e-romobilima

U razgovoru za Business Insider, iznio je neka svoja zanimljiva razmišljanja koja se odnose na promjene u načinu poslovanja te poslovnih putovanja. Jedna od stvari koja bi mogla karakterizirati budućnost za mnoge, pogotovo mlade ljude, jest sloboda da rade s kojeg god mjesta žele. Takvi digitalni nomadi neće biti vezani ne samo za urede, već ni za svoje kuće te će putovati svijetom i raditi s kojeg god mjesta žele. U takvoj situaciji i Airbnb vidi svoju priliku jer će digitalni nomadi tražiti turistički smještaj, no na malo duže vremena, a ne samo na tjedan ili dva.

Digitalni nomadi tako će moći kada god žele pobjeći iz prenapučenih gradova, raditi s plaža ili udaljenih sela pri čemu će im za posao biti potrebno samo računalo i internetska veza. Naravno, preduvjet da to toga dođe jest da virus SARS-CoV-2 postane prošlost, odnosno da se pronađe lijek ili cjepivo za njega.

Kao i neki drugi stručnjaci koji su već govorili o ovoj temi, tako i Chesky predviđa da će, barem na početku, putovanja na udaljene destinacije zamijeniti kraća putovanja automobilom te će se tek s vremenom ohrabriti na prekooceanske letove.

Zrakoplov (Foto: Thinkstock) "Staycations" i promjene navika: Kada će se oporaviti industrije putovanja i turizma?

Još jedna promjena koju Chesky očekuje odnosi se i na poslovna putovanja - kaže kako smo prije korone puno putovali zbog posla i onda se zabavljali na ekranima, što bi se u budućnosti trebalo u potpunosti promijeniti. Poslovna putovanja mogli bi zamijeniti ekrani, tj. Zoom i videosastanci, a zabavu ćemo onda, umjesto na ekranima, tražiti u stvarnom svijetu i putovanjima.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti