Zabrinutost za sigurnost: Waymo još nije dobio dozvolu za širenje robotaksi servisa

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko incidenata s robotaksijima pa su regulatori na oprezu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2024. / 08:00

Waymov robotaksi (Foto: Afp)

Waymovi robotaksiji već neko vrijeme prevoze putnike u određenim dijelovima Phoenixa i San Francisca, a ova kompanija želi proširiti svoje usluge i na druge dijelove Arizone i Kalifornije. Nedavno su tako počeli s testiranjem svojih autonomnih vozila i na autocestama oko Phoenixa, a prijavili su se i za širenje svog robotaksi servisa na još veće područje San Francisca te na područje Los Angelesa.

Waymo U roku od samo nekoliko minuta dva robotaksija sudarila su se s istim vozilom

Na eventualnu dozvolu za širenje svog servisa, Waymo će morati pričekati još neko vrijeme. Najmanje do sredine lipnja. Naime, regulatorna tijela nisu dala zeleno svjetlo za njihove zahtjeve, a razlog je, prema pisanju Reutersa - zabrinutost za sigurnost zbog autonomnih vozila.

Iz Wayma se godinama hvale kako je njihov Waymo Driver, odnosno autonomna tehnologija, najbolji vozač na svijetu te da je bolji od ljudi za volanima, no u posljednje vrijeme ipak je zabilježeno nekoliko incidenata. Krajem prošle godine Waymov automobil udario je biciklista koji je u raskrižje ušao vozeći se iza kamiona. Čini se kako je biciklist zadobio samo ogrebotine te je nakon pada ponovno sjeo na bicikl i nastavio s vožnjom, bez da je morao u bolnicu. Nakon toga zabilježena su još dva incidenta, o kojima smo nedavno pisali.

Ono što je posebno neobično jest da su se dva Waymova robotaksija u kratkom vremenu sudarila s istim vozilom. Riječ je o pickupu okrenutom naopako koje se prevozilo na vučnom vozilu i koje je, očigledno, zbunilo Waymove autonomne automobile koji nikada nisu bili trenirani za takvu situaciju. Nakon tih događaja Waymo je nadogradio softver kako se slične situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

Pored sudara, zabilježen je još jedan incident vezan uz Waymo i jedno njihovo vozilo, a to je kada su nedavno stanovnici San Francisca okružili robotaksi, išarali ga sprejom i na kraju zapalili.

Zapaljen Waymov automobil (Foto: Platforma X/@michael_vandi)

Zapaljen Waymov automobil Rage against the machine: Pogledajte video napada na autonomni automobil koji je završio u plamenu

Problema i to puno većih imao je Cruise, koji je izgubio dozvolu za testiranje robotaksija u Kaliforniji, a naknadno su i sami pauzirali testove. Osim što su u više navrata njihovi automobili bez vozača izazvali gužve, do najvećeg incidenta došlo je nakon što je jedna osoba završila pod kotačima njihova robotaksija. Nju je prvo udario automobil kojim je upravljao čovjek te ju je odbacio ispred Cruiseovog vozila koje ju je pregazilo.

Što se prijave za širenje Waymova robotaksi servisa tiče, ona je trenutačno suspendirana dok je regulatori detaljno ne prouče, što se može odužiti na više mjeseci.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti