Zahvaljujući IoT-u, Plin Vrbovec povećao efikasnost poslovanja i ostvario uštede

Uz naprednu senzoriku i IoT mrežu podaci se prikupljaju na daljinu, a zatim se generiraju analize u gotovo realnom vremenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2020. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Globalni rast cijena energenata i troškova poslovanja sve više u fokus stavlja razvoj novih tehnoloških rješenja kojima se može povećati učinkovitost energetskog sustava. Tradicionalne tehnologije za mjerenje i prikupljanje podataka još uvijek zahtijevaju dosta manualnih aktivnosti, rad na terenu i više vremena, što je osobito izraženo kod distributivnog područja poput Vrbovca gdje se svakoga mjeseca obilazio velik broj kućanstava i poslovnih subjekata kako bi se očitala potrošnje plina pojedinih kućanstava.

Osim što tradicionalni sustav mjerenja i prikupljanja podataka Plinu Vrbovec oduzima vrijeme pa i novac, pandemija Covida 19 otežala je dostupnost mjerila za očitavanje, a dodatni je izazov oduvijek i točnost dobivenih podataka. „Drago mi je da Grad Vrbovec i na primjeru očitanja plinskih brojila pokazuje kako, ne samo da prati trendove, već sudjeluje i u ovakvim pilot projektima. Na ovaj način Plin Vrbovec olakšava poslovanje i na jednostavan načindolazi do podataka iz teže dostupnih mjernih mjesta, izjavio je gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj.

Uz naprednu senzoriku i IoT mrežu podaci se prikupljaju na daljinu, a zatim se generiraju analize u gotovo realnom vremenu. Takvo je rješenje za pametno mjerenje i udaljeno očitanje stanja brojila za Plin Vrbovec realizirala A1 Hrvatska. Cilj je bio izbjeći nepotpunu slika o potrošnji, smanjiti greške uz istodobnu preciznu informaciju o ukupnoj učinkovitosti sustava. Odlučili smo se na primjenu usluge daljinskog očitanja plina kako bismo na udaljenim i teško dostupnim mjestima, poput primjerice farmi, pojednostavili i ubrzali očitanje potrošnje plina te dobili točne i precizne podatke. Osim očitih prednosti ovakvih pametnih brojila, njihova primjena donijela nam je višestruke uštede od upravljanja točnom potrošnjom, preko sprječavanja malverzacija pa do kvalitetnije raspodjele zaposlenika, objašnjava direktor Plina Vrbovec Mladen Octenjak.

Zahvaljujući vlastitom razvoju ICT usluga i rješenja A1 Hrvatska korisniku omogućuje digitalizaciju velikog broja različitih mjernih mjesta u cjelokupnoj mreži – i to od točke ulaza, preko cijele distributivne mreže sa svim svojim podsegmentima, pa do točke primopredaje i obračuna energenata (OMM).

U A1 Hrvatska radimo na razvoju različitih pametnih rješenja na NB-IoT mreži za kojima potreba na našem tržištu eksponencijalno raste. Zahvaljujući nacionalnoj pokrivenosti A1 NB-IoT mrežom, imamo izvrsnu podlogu za izradu naprednih usluga i rješenja poput pametnih brojila, pametnog parkinga, rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i druge senzorike, kao i rješenja koja izrađujemo prema specifičnim zahtjevima korisnika. Drago nam je da na ovaj način možemo pomoći gradovima poput Vrbovca u učinkovitijem upravljanju energetskim sustavom i unaprjeđenju poslovanja“, izjavio je direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska Siniša Staničić.

Zahvaljujući pametnom rješenju korisnik, uz skraćivanje vremena prikupljanja podataka za sam obračun, može dobiti vremenski i prostorno precizne informacije o potrošnji. Ako dođe do pretjerane potrošnje može primiti obavijest, izbjeći neželjene kvarove i krađe, primiti dodatne informacije kako bi kvalitetnije upravljao imovinom te povećao životni vijek energetske infrastrukture. Uz naprednu analitiku unaprjeđuje se poslovanje te optimizira proces i smanjuju troškovi održavanja infrastrukture.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti