Zanimljive činjenice iz privatnog života Stevea Jobsa koje možda niste znali

U dobi od 56 godina, usred bolesti preminuo je Steve Jobs, osnivač i donedavni CEO najvrjednijeg svjetskog branda, Applea.

Zimo Zimo Ivan Klarić | 06.10.2011. / 17:33

Zanimljive činjenice iz privatnog života Stevea Jobsa koje možda niste znali

U dobi od 56 godina, usred bolesti preminuo je Steve Jobs, osnivač i donedavni CEO najvrjednijeg svjetskog branda, Applea.

Jobsa ćemo pamtiti kao jednog od najvećih revolucionara tehnološkog svijeta, čovjeka koji je promijenio način kako funkcioniramo.

Mnogi od nas upravo dok čitaju ovaj članak imaju komad Jobsove genijalnosti u svom džepu, ili upravo na njegovom proizvodu čitaju ovaj članak.

Jobs  je u poslovnom svijetu u posljednjih nekoliko godina ostvario rezultate o kojima će pričati generacije. Smartphone i tablet tržišta nije stvorio, ali im je 'udahnuo dušu'. On je kao pojedinac uzrokovao da klasični mobiteli polako odlaze u muzeje, a pametni telefoni u našu svakodnevicu.

Zanimljivo je osvrunuti se i na Jobsov privatni život. Mnogi kažu da je on bio čudan čovjek. Slijede stvari koje o njemu možda niste znali.


Jobs je posvojen, a za mlađu sestru, poznatu spisateljicu, saznao je tek kad je odrasla


Nevjenčani roditelji Stevea su dali na posvajanje. Kasnije rođenu, mlađu sestru Monu i njezinu majku otac je također napustio. Ona je uzela prezime Simpson od svog očuha, a Steve ju je upoznao tek kada je odrasla. Mona je poznata američka spisateljica. Prvu novelu, Anywhere but Here, priču o burnom odnosu majke i kćeri, objavila je za vrijeme boravka na Sveučilištu Columbia. Knjiga je kasnije postala bestseler a prema njoj je snimljen i istoimeni film. Ime Mona Simpson povezano je s onim iz crtanog filma The Simpsons. Monin muž, Richard Appel, napisao je taj crtani film, a ime svoje žene iskoristio je u crtanom filmu za ime Homerove majke.


Otac Stevea Jobsa zove se Abdulfattah Jandali


Većina ljudi na prvu ruku pomisli kako Steve Jobs vuče židovske korijene. No, njegov biološki otac je Abdulfattah Jandali, musliman iz Sirije. Steaveovi roditelji nisu bili spremni na djecu te su ga dali na posvajanje. Oni su postavili uvjet kako budući Steaveovi skrbnici moraju biti visoko obrazovani, kako bi bili sigurni u to da će Steve u budućnosti dobiti priliku za školovanjem. No, ispostavilo se kako je par koji je posvojio Stevea lagao, a na koncu nije uspio pružiti Steaveu fakultetsko obrazovanje.


Negirao je očinstvo nad prvim djetetom


Steve Jobs je iz veze s Chrisann Brennan dobio kćer Lisu Brennan-Jobs. O Lisi se skrbila njezina majka, a Steve je to očinstvo negirao. Tek kasnije ju je priznao. Tu se često povlači paralela između Stevea i njegova oca, koji je njega također odbacio. No, Steve Jobs je kasnije svoje pogreške ispravio i postao dobar roditelj. S Laurene Powell oženio se 18. ožujka 1991. godine, a u tom braku dobio je još troje djece.


Steve Jobs je peskovegetarijanac (podvrsta vegetarijanaca)


Steve Jobs od mesnih proizvoda jede samo ribu i sve ostale proizvode koje jedu vegetarijanci, uključujući jaja i mliječne proizvode.


Nije davao u dobrotvorne svrhe!


Steve Jobs je suprotnost Billa Gatesa, Paula Alena i ostalih milijardera iz njegove branše. Mnogi milijarderi, višak novaca, barem „iz fore“ ili ugleda, daju u dobrotvorne svrhe. Steve ne daje ništa! A kada je postao Appleov CEO, zaustavio je sve filantropske programe kompanije.

- Pričekajte da postanemo profitabilni – rekao je Jobs. Danas se njihova profitabilnost mjeri u milijardama, no od korporativne filantropije još uvijek nema ništa.


Prevario je Stevena Wozniaka


Kada su dobili jedan posao za Atari, dogovorili su posijelu novca u omjeru 50:50. Jobs je odradio pregovore i naplatio posao 5.000 dolara. Wozniaku je rekao kako mu je Atari isplatio svega 700 dolara pa je tako Wozniak išao „kući pjevajući“ sa 350 dolara.


Zen budizam


Steve Jobs je zen budist, a razmišljao je jedno vrijeme o ulasku u samostan i redovničkom životu. Jobsa i njegovu ženu vjenčao je zen budistički svećenik.


LSD


Steve Jobs u mladosti je konzumirao LSD. Rekao je kako mu je to jedno od dva ili tri najvažnija iskustva u životu. Appleov slogan je „Think Different“ – možda je upravo konzumiranje LSD-a pomoglo Jobsu da stvari sagleda drugačije, iz te jedinstvene perspektive.

Tužan je dan za sve zaljubljenike u tehnologiju, no Steve je bio poznat i po svom humoru. Prisjetimo se ljepših dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti