Zanimljive tehnološke inovacije omogućit će samostalno nanošenje šminke i osobama s težom pokretljivošću

Dvije tehnološke inovacije namijenjene su osobama koje imaju problema s pokretljivošću šake i ruke.

Martina Čizmić | 05.01.2023. / 16:29

L'Orealova tehnološka rješenja za ljepotu (Foto: L'Oreal)

Tehnologija je, htjeli mi to priznati ili ne, ušla u sve sfere naših života. Od radne sobe do, prema svemu sudeći, kupaonice. 

L'Oréal je tako na sajmu CES 2023 predstavio dva nova tehnološka prototipa koji su namijenjeni ženama i trebali bi im pomoći u lakšem, bržem i preciznijem nanošenju šminke.

Naime, procjenjuje se da 50 milijuna ljudi diljem svijeta živi s ograničenom finom motorikom. Zbog toga su neke svakodnevne radnje, poput preciznog nanošenja šminke, izazovne.

Tehnologija koju su predstavili na CES 2023 još uvijek je u razvoju, ali bi mogla biti prava revolucija. Radi se o prviom ručnom, ultrapreciznom kompjuteriziranom aplikatoru za šminkanje - HAPTA. Kako su istaknuli iz L'Oréala, dizajniran je kako bi se unaprijedila make-up rutina osoba s ograničenom pokretljivošću šake i ruke; te L'Oréal Brow Magic, prvi kućni elektronski aplikator za šminkanje obrva koji korisnicima pruža prilagođeni izgled obrva u nekoliko sekundi.

L'Oreal HAPTA (Foto: L'Oreal)

 Kako su pojasnili, HAPTA je ručni, ultra-precizan pametni aplikator za šminkanje za korisnike s ograničenom pokretljivošću šaka i ruku, koji im nudi mogućnost postojanog nanošenja ruža za usne kod kuće. HAPTA je razvijena u suradnji sa znanstvenicima, a koristi tehnologiju koju je izvorno stvorio Verily za stabilizaciju i izravnavanje posuđa kako bi se osobama s ograničenom pokretljivošću šaka i ruku omogućilo da samostalno jedu.

Ključ HAPTA-e je kombinacija ugrađenih pametnih kontrola pokreta i prilagodljivih dodataka koji korisniku daju poboljšani opseg pokreta, olakšavaju upotrebe proizvoda u pakiranjima koja se teško otvaraju i omogućavaju preciznu primjenu koju je inače teško postići.

HAPTA je opremljena magnetskim dodatkom koji omogućuje jednostavnu i ergonomsku upotrebu uz 360 stupnjeva rotacije i 180 stupnjeva fleksije. Značajka "klikanja" omogućuje korisniku da intuitivno postavi uređaj u željeni položaj, ostane u položaju tijekom korištenja i omogući korisniku zaključavanje prilagođenih postavki za buduću upotrebu. HAPTA dolazi s ugrađenom baterijom (tri sata do potpunog punjenja) i punjenjem uređaja što rezultira jednosatnom kontinuiranom upotrebom (otprilike 10+ aplikacija).

HAPTA-in uređaj za niveliranje bit će testiran s Lancôme aplikatorom za ruž za usne nakon čega će uslijediti i ostali proizvodi.

L'Oreal Magic Brow (Foto: L'Oreal)

Osim HAPTA-e, predstavljen je i svojevrsni printer za obrve. Razvijen od strane L'Oréala u partnerstvu s tehnološkom tvrtkom Prinker, koja je poznata po printanim privremenim tetovažama, L'Oréal Brow Magic koristi 2400 sitnih mlaznica i tehnologiju ispisa s rezolucijom ispisa do 1200 kapi po inču (dpi). To je ujedno prvi ručni, lagani, elektronički aplikator za šminkanje obrva koji omogućuje najprecizniji oblik obrva u nekoliko sekundi.

Koristeći L'Oréal Modiface AR tehnologiju, L'Oréal Brow Magic skenira lice korisnika i daje preporuke za mikroblading, mikrosjenčanje ili popunjavanje obrva.

Za korištenje uređaja, koji bi se na tržištu trebao naći do kraja 2023. godine, potreban je pametni telefon i aplikacija L'Oréal Brow Magic. Nakon što korisnik skenira lice Modifaceom, dovoljno je odabrati željeni oblik, debljinu i boju obrva te provjeriti pomoću proširene stvarnosti kako bi one izgledale na licu. Nakon toga, dovoljno je nanijeti primer, povući uređaj preko obrva, nanijeti završni premaz kako bi se izgled fiksirao i cijeli postupak je gotov.

Iz L'Oréala ističu kako se boja uklanja uobičajenim sredstvima za skidanje šminke i ne ostavlja trajni trag na licu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti