Zanimljivi rezultati studije: Evo što žene mogu napraviti da povećaju mogućnost začeća

U Kini je provedeno istraživanje u trajanju od pet godina nad četiri tisuće žena koje je pokazalo rezultate koji će svakako biti zanimljivi ženama i parovima koji planiraju trudnoću.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.07.2024. / 14:21

Trudnica (Foto: Getty Images)

Brojni parovi imaju problema sa začećem, na koje utječu brojni faktori, uključujući i moderni način života i stres. U Velikoj Britaniji oko 15 posto parova ima taj problem, pri čemu je neka definicija da problem postoji ako žena ne zatrudni nakon 12 ili više mjeseci redovnog seksa bez zaštite, objašnjavaju na Daily Mailu.

Često očajni, parovi se odlučuju na različita rješenja - od biljaka, alternative, akupunkture pa do pokušaja umjetne oplodnje. Uzroke tim problemima traže i znanstvenici te su dosad provedena brojna i različita istraživanja, čiji bi rezultati nekima mogli pomoći pri začeću.

Trudnica jede, ilustracija Znanstvenici otkrili zanimljivu povezanost između prehrane majke i izgleda djeteta

Rezultate jednog takvog nedavnog istraživanja objavili su na Daily Mailu, a ono je obuhvaćalo više od četiri tisuće žena u reproduktivnoj dobi tijekom petogodišnjeg razdoblja te je fokusirano na vrijeme odlaska na spavanje, odnosno koliko vrijeme odlaska na spavanje može utjecati na šanse da žena zatrudni. I dosad je bilo poznato da je spavanje važno, no ovi rezultati pokazuju da nije bitno samo koliko sati žene spavaju, već da bi određeni utjecaj moglo imati i vrijeme u koje su išle na spavanje. Naime, pokazalo se kako žene koje redovito idu na spavanje nakon 22:45 imaju 22 posto veće šanse da će imati problema pri pokušaju začeća.

Rezultati tako pokazuju da nema neke razlike vezane uz začeće za osobe koje idu na spavanje do 22:45, no nakon tog vremena primjetan je znatan pad. Kao potencijalne razloge zbog kojih bi kasniji odlazak na spavanje mogao utjecati na mogućnost začeća znanstvenici spominju poremećaj unutarnjeg tjelesnog sata koji uzrokuju lančanu hormonsku reakciju koja smanjuje vjerojatnost oplodnje.

Jutarnja mučnina, ilustracija Znanstvenici korak bliže otkrivanju učinkovitih lijekova protiv mučnine u trudnoći

Istraživanje je provedeno u bolnici Second Xiangya Hospital u kineskom gradu Hunanu, a trajalo je između 2015. i 2020. godine. Treba naglasiti kako su u istraživanju isključeni faktori koji bi također mogli negativno utjecati na začeće poput debljine, pušenja i konzumacije alkohola, a neke su ranije studije već pokazale koliko alkohol može biti štetan za trudnice.

U studiji se posebno naglašava kako zbog modernog načina života ljudi često kasnije odlaze na spavanje, što na kraju može utjecati čak i na mogućnost začeća.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti