Pokušavate ostati trudni? Znanstvenici savjetuju da preskočite ovu, mnogima omiljenu, aktivnost

Parovi koji planiraju trudnoću trebali bi ozbiljno shvatiti savjet znanstvenika.

Martina Čizmić | 29.12.2023. / 12:49

Par na večeri, ilustracija (Foto: Getty Images)

 O tome kako konzumacija alkohola tijekom trudnoće može utjecati na razvoj djeteta i kakve sve probleme i posljedice ono zbog toga može imati, već je dobro poznato. No, kakav utjecaj alkohol može imati na samo začeće i razvoj fetusa? Upravo su to istraživali znanstvenici sa teksaškog sveučilišta A&M.

U stručnom članku, objavljenom u časopisu Andrology, naveli su rezultate istraživanja koje su proveli u laboratoriju dr. Michaela Goldinga, a koji su pokazali da očeve navike konzumiranja alkohola prije začeća mogu imati negativan učinak na razvoj fetusa. Otkrili su da sjeme muškaraca koji su redovito konzumirali alkohol, može uzrokovati nepravilan razvoj posteljice, probleme s razvojem mozga i lica.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Znanstvenici su korak bliže odgovoru možemo li se razmnožavati u svemiru, prvi put na ISS-u uzgojeni embriji sisavaca

Američki su znanstvenici utvrdili da se ti negativni učinci konzumacije alkohola mogu vidjeti i više od mjesec dana nakon što je muškarac prestao s konzumacijom.

Kada netko redovito konzumira alkohol, njegovo tijelo nakon prestanka prolazi kroz fazu odvikavanja, gdje mora naučiti kako djelovati bez alkohola, rekao je u objavi za medije Golding, profesor na Fakultetu veterinarske medicine i Odsjeka za biomedicinske znanosti. veterinarske fiziologije i farmakologije. Ono što smo otkrili je da piće još uvijek negativno utječe na očevu spermu čak i tijekom procesa odvikavanja, što znači da je potrebno mnogo više vremena nego što smo prije mislili da se sperma vrati u normalu.

Jedan od glavnih rizika povezanih s konzumiranjem alkohola prije i tijekom trudnoće je fetalni alkoholni sindrom (FAS). koji uzrokuje abnormalne crte lica, nisku porođajnu težinu i/ili visinu, probleme s pažnjom i hiperaktivnošću te lošu koordinaciju. Do sad su liječnici prisutnost FAS-a dijagnosticirali samo u slučajevima kad je majka konzumirala alkohol, ne i otac.

Trudnica Provedena studija pokazala kako bi se jednostavnim mjerama mogla spriječiti smrt milijun novorođenčadi

Godinama se uopće nije razmišljalo o konzumiranju alkohola kod muškaraca, rekao je Golding. U zadnjih pet do osam godina, počeli smo primjećivati ​​da postoje određeni uvjeti u kojima postoji vrlo jak utjecaj oca kada je u pitanju izloženost alkoholu i razvoj fetusa. S ovim smo projektom željeli vidjeti koliko će vremena trebati da nestane učinak alkohola na spermu. Mislili smo da će to biti relativno brz povratak u normalu, ali nije. Proces povlačenja trajao je više od mjesec dana.

Goldingov tim otkrio je da odvikavanje odnosno nagla apstinencija od alkohola uzrokuje jednu vrstu oksidativnog stresa, učinkovito produžujući trajanje učinaka alkohola na tijelo više nego što se dosad mislilo.

Tijekom odvikavanja, jetra doživljava stalni oksidativni stres i šalje signal cijelom muškom tijelu, pojasnio je Golding. Reproduktivni sustav tumači taj signal i kaže: 'Oh, živimo u okruženju koje u sebi ima jako jak oksidativni stresor. Moram programirati potomke da se mogu prilagoditi takvom okruženju.' Ali Golding sumnja da prilagodbe na spermu nisu korisne - dovode do problema kao što je FAS.

Također je primijetio da nije potrebna pretjerana konzumacija alkohola da bi osoba doživjela apstinenciju.

Trudnoća Uzimanje tableta protiv bolova u trudnoći može rezultirati komplikacijama

U modelima koje koristimo, čak i ispijanje tri do četiri piva nakon posla nekoliko dana u tjednu može potaknuti povlačenje kad takvo ponašanje prestane, rekao je Golding. Možda se ne osjećate pijano, ali vaše tijelo prolazi kroz kemijske promjene.

Zbog svega toga, Golding upozorava kako bi parovi koji planiraju trudnoću trebali preskočiti konzumaciju alkohola i tako smanjiti rizik od FAS-a i urođenih mana. Predlaže da to bude barem tri mjeseca prije začeća.

Znamo da se sperma stvara tijekom 60 dana, a proces povlačenja traje najmanje mjesec dana. Dakle, moja bi procjena bila da čekamo najmanje tri mjeseca, savjetovao je Golding te dodao kako će biti potrebno dodatno istražiti učinke konzumacije alkohola kod muškaraca kako bi liječnici imali točnije podatke i tako lakše savjetovali parove koji planiraju imati djecu.

Izvor: Sveučilište A&M u Teksasu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti