Znanstvenici otkrili zanimljivu povezanost između prehrane majke i izgleda djeteta

Znanstvenici ipak ističu kako je tijekom trudnoće važno prakticirati uravnoteženu prehranu.

Martina Čizmić | 29.03.2024. / 10:02

Trudnica jede, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Izreka "ono si što jedeš" ne odnosi se samo na vrstu hrane koju konzumirate tijekom života, već utječe i na djecu prije njihovog rođenja.

Kako ističe nova studija, objavljena u časopisu Nature Communications, prehrana majke tijekom trudnoće može značajno utjecati na oblikovanje crta lica djeteta. Dakle, stara izreka da majke koje jedu jagode imaju lijepu djecu i nije tako nesuvisla.

Autori studije pojašnjavaju kako složeni ples između ekspresije gena i količine proteina koju majka komnzumira značajnan čimbenik u oblikovanju crta lica djeteta. Skupljali su i transkribirali gene odgovorne za formiranje ljudskog lica te identificirali proteinske komplekse nazvane mTORC1, za koje su pretpostavili da mogu fino podesiti crte lica. Kako bi vidjeli utječe li mTORC1 doista na crte lica, znanstvenici su uzeli genetski modificirane miševe i ribice zebre gdje su mogli pratiti aktivnost mTORC1 i hranili ih različitim dijetama.

Par na večeri, ilustracija Pokušavate ostati trudni? Znanstvenici savjetuju da preskočite ovu, mnogima omiljenu, aktivnost

Otkrili su da prehrana s visokim udjelom proteina utječe na aktivnost mTORC1 dovodeći do istaknutijih crta lica. S druge strane, prehrana s niskim sadržajem proteina dovela je do manje istaknutih crta lica. Kako su pojasnili, unos proteina povezan je sa suptilnim, ali jasnim promjenama u kraniofacijalnom obliku embrija.

No, znanstvenici ističu kako bi trudnice prije svega, trebale imati uravnoteženu prehranu, a bilo kakve promjene u toj prehrani trebalo bi dogovoriti s liječnikom. Jer, kako dodaju, ne isplati se ugroziti život djeteta zbog nekih hipotetskih dobitaka na licu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti