Zbog hakerskog napada Kostarika je proglasila izvanredno stanje

Napadi su počeli prije mjesec dana, a zbog njih računalni sustavi nekih ministarstava i dalje nisu u punom pogonu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2022. / 16:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na opasnost od kibernetičkih kriminalaca koji mogu napasti ne samo obične korisnike i tvrtke, već i državne agencije, ministarstva, bolnice, ali i kritičnu infrastrukturu. Takvi su napadi česti i opasni, a šteta se mjeri u milijunima dolara, no do sada nismo čuli da je zbog hakera proglašeno - izvanredno stanje.

NFT, ilustracija Upozorenje stručnjaka za sigurnost: Hakeri imaju novu metu napada

Upravo se to dogodilo u Kostariki, čiji se predsjednik Rodrigo Chaves zbog napada koji traju već mjesec dana odlučio na potez na koji se države obično odlučuju u slučaju prirodnih nepogoda ili pandemije. U ovom slučaju, ta nepogoda su - hakeri.

Odgovornost za napad su preuzeli hakeri iz ruske organizacije Conti - prvo su napali ministarstvo financija, zbog čega su nastali problemi s prikupljanje poreza i s carinskom upravom. Također, na udaru ruskih hakera našlo se i ministarstvo rada i socijalne službe, a iako iz vlade ove države nisu objavili informacije o novim napadima u posljednje vrijeme, dio sustava, uključujući i one u ministarstvu financija, i dalje ne funkcionira normalno.

Ruski hakeri Njemačkoj prijeti vrlo velika opasnost od kibernetičkih napada na financijske institucije

Hakeri su od vlade tražili otkupninu, no dobili su negativan odgovor, a u slučaj se uključio i američki State Department koji nudi nagradu od čak 10 milijuna dolara za informacije o identitetu ili lokaciji vođa ove kibernetičke bande. Prema njihovim informacijama, hakeri iz grupe Conti sudjelovali su u stotinama ransomware napada tijekom posljednje dvije godine u kojima su zaradili veliki novac.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti