Zbog pješaka 'ovisnih' o telefonima: Semafore će ugrađivati u pločnike

O korištenju semafora ugrađenih u pločnike razmišljaju i Australci te će u prosincu u Sydneyu početi njihovo testiranje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.06.2016. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U budućnosti možemo očekivati kako će se sve više semafora ugrađivati u pločnike kako bi ih mogli vidjeti i oni pješaci koji ne mogu prijeći cestu bez pogleda fokusiranog na ekran pametnog telefona. Takvi su ljudi neoprezni i opasni za sebe i druge, a ovakve 'ovisnike o telefonima' u Njemačkoj prozvali su 'smombies' (smartphone zombies). U Augsburgu je proteklih godina na tramvajskim prijelazima zabilježeno nekoliko nesreća u kojima su sudjelovali neoprezni pješaci koji su, umjesto da prate promet, bili prezauzeti s telefonima nakon čega su na pločnicima na tim prijelazima ugrađeni semafori kako bi crveno svjetlo mogli vidjeti i 'zombiji s telefonima'.

O korištenju ovakvih semafora ugrađenih u pločnike razmišljaju i Australci te će u prosincu u Sydneyu početi njihovo testiranje – na početku će biti ugrađeni na pet lokacija diljem grada, a ako se testiranje pokaže uspješnim onda će ih ugraditi i na više lokacije. Bernard Carlon iz centra za sigurnost na cestama rekao je novinarima Mashablea kako su pješaci u prometnim nesrećama slabo zaštićeni zbog čega postoji veća vjerojatnost ozljeda i smrtnih slučajeva te moraju napraviti sustav koji će ih zaštititi, a to uključuje i situacije u kojima i sami pješaci ne obraćaju pažnju na promet. Tijekom posljednje godine na ulicama New South Walesa poginulo je 67 ljudi, što je povećanje u odnosu na 44 smrtna slučaja u odnosu na godinu ranije, a jedan od načina smanjenja broja smrtnih slučajeva mogli bi biti upravo ovi semafori ugrađeni u pločnike.

Naravno, pored semafora ugrađenih u pločnike, na prijelazima će ostati i ugrađivat će se i klasični semafori. Iako nisu svi oduševljeni ovakvom idejom i smatraju kako je to samo gubitak novca zbog razmaženih i neopreznih ljudi, iz ministarstva prometa NSW-a kažu da, ako će ovi semafori spasiti samo jedan život, onda će se isplatiti i postavit će ih. S obzirom kako sve više zemalja i gradova ugrađuje ovakve semafore, u budućnosti bi ih mogli početi viđati i na pločnicima hrvatskih gradova.  

Izvor: TechSpot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti