Zbog prijevare i krađe poslovnih tajni uhićeni neki od najpoznatijih dizajnera HTC-a!

Thomas Chien (na fotografiji), potpredsjednik HTC-a za produkt dizajn, jedan od direktora Wu Chien i viši menadžer za dizajn Justin Huang uhićeni su zajedno s još nekoliko osoba u velikoj aferi koja potresa ovu kompaniju.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 01.09.2013. / 11:14

Zbog prijevare i krađe poslovnih tajni uhićeni neki od najpoznatijih dizajnera HTC-a!

Thomas Chien (na fotografiji), potpredsjednik HTC-a za produkt dizajn, jedan od direktora Wu Chien i viši menadžer za dizajn Justin Huang uhićeni su zajedno s još nekoliko osoba u velikoj aferi koja potresa ovu kompaniju.

Uhićenje se dogodilo u Taipeju, a nakon ispitivanja pet osoba, jedino su Chien i Wu odvedeni u pritvor, dok su ostali osumnjičenici pušteni uz jamčevinu. Istragu je pokrenula sama predsjednica HTC korporacije Cher Wang, a sve zbog sumnji da su Chien, Wu i Hang planirali osnovati novu dizajnersku kompaniju pod nazivom Xiaoyu, čije bi se poslovanje fokusiralo na tržišta Kine i Tajvana. U sklopu istrage pretreseni su i uredi osumnjičenih, gdje su pronađeni dokazi o financijskim malverzacijama i krađi autorskih djela koja pripadaju HTC-u.

Tako je na računalu  Thomasa Chiena pronađen dokaz kako je tajno preuzeo datoteke koje se odnose na razvoj i dizajn novog Sense 6.0 UI sučelja, a koje je namjeravao iskoristiti u novoj kompaniji. Navedeni trojac, zajedno s ostalim članovima "ekipe", namjeravao je napustiti HTC istog trena kada im se isplate novčani bonusi, koje je HTC počeo isplaćivati u subotu, ali je predsjednica kompanije srećom zaustavila njihov bijeg i osigurala im putovanje u pritvor. Posebno je zanimljivo što se radi doista o nekima od ključnih igrača i dizajnera u HTC-u.

Tako je primjerice Justin Huang osobno dizajnirao flagship model HTC One, a upravo na njegovom razvoju on i suradnici nelegalno su zaradili više od 334,000 tisuće američkih dolara. Naime, prijavljivali su fiktivne troškove za razvoj aluminijskog kućišta, a oni su to pokušali prikazati kao djelo vanjskih suradnika i tvrtki. Sve to događalo se između svibnja i srpnja ove godine. Iz HTC-a su potvrdili uhićenja i izdali kratko priopćenje u kojem se između ostalog navodi kako "HTC očekuje provođenje istrage od strane nadležnih tijela, pa će se suzdržati od dodatnih komentara", ali u isto vrijeme "od svih zaposlenika očekuju zaštitu vlasničkih i intelektualnih djela". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti