Zbog straha od otmica u Meksiku se startupovi ne žele javno hvaliti uspjesima

Za većinu meksičkih startupova medijska pažnja nije toliko poželjna jer su u strahu da bi mogla privući i kriminalce.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2019. / 09:25

Otmica (Foto: Getty images)

U startup svijetu velika je konkurencija, a svakom uspjehu poput novih investicija, ugovorenih suradnji i dobre prodaje kompanije žele obavijestiti što više medija kako bi se priča o njima proširila i možda privukla pažnju novih investitora. Takvo pravilo vrijedi za većinu startupova kojima medijska pažnja uvijek dobro dođe, no postoji jedno tržište na kojem pisanje o uspjesima, novim investicijama i zaradi nije poželjno.

Hakeri (Foto: Thinkstock) Posao kao i svaki drugi: Iznenadit ćete se s radnim uvjetima koje imaju kibernetički kriminalci i hakeri

Za Meksiko ne vrijedi ona izreka da je "svaki PR dobar PR" te većina startupova ne voli da se piše o njima jer, iako bi njihov uspjeh mogao privući nove investitore, velika je bojazan startup zajednice da će privući – kriminalce. Otmice, ucjene i ubojstva nisu neuobičajeni u Meksiku, a koliko je većina poduzetnika koja je krenula u startup avanture oprezna, istražili su novinari Reutersa. Ljudi koji su razgovarali s njima većinom su htjeli ostati anonimni, a zaključak koji se nameće nakon upoznavanja startup scene u Meksiku jest da u toj zemlji postoji "poseban porez na život i poslovanje, a taj porez zove se život s rizikom".

"Stavljate se u poziciju da biste mogli postati subjektom otmice", komentirao je osnivač jednog startupa za Reuters. Iako ne dijele svi poduzetnici to mišljenje, Reuters je razgovarao s poduzetnicima koji su na početku bili medijski aktivni – slali su PR objave medijima, davali su intervjue i slično, no čim su dobili neke značajnije investicije, prodali kompaniju i slično, povukli su se iz javnosti.

Jedan osnivač startupa tako je, nakon što ga je kupila veća kompanija, dobio tjelesnog čuvara, bivšeg američkog marinca specijaliziranog upravo za slučajeve otmica. Svakog dana morao je ići drugim putem na posao i kući te nije mogao dugo izdržati takav tempo života pa se preselio u SAD. Takav prigušeni način poduzetničkog života donosi i nove probleme – teško je privući talente i inozemni kapital, što, naravno, utječe na daljnji razvoj i širenje startupova.

Hakeri (Foto: Getty Images) Spadate li u rizičnu skupinu koja "privlači" hakere?

Zbog takve situacije u Meksiku je snažan razvoj druge industrije – privatne kompanije zadužene za sigurnost, tjelesni čuvari, zaštitari, proizvođači uređaja za praćenje itd. imaju pune ruke posla jer je velika potražnja za zaštitom.

No ne dijele svi takvo mišljenje kako je u Meksiku najbolje prešutjeti uspjeh – npr. Bismark Lepe, šef softverske kompanije Wizeline, smatra da su njegovi kolege previše oprezni te, dok god nisu uključeni u trgovinu drogom, bit će sigurni. Zaista, na Reutersu kažu kako nema zabilježenih slučajeva otmica šefova uspješnih startupova, no jedan od razloga mogao bi biti upravo činjenica da većina kompanija ne želi privući pažnju na sebe objavama svojih uspjeha.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti