Žele dobiti bitku bez prave borbe: Kinezi planiraju razviti moćno oružje koje može spržiti telekomunikacijske sustave u deset sekundi

Kinezi planiraju razviti oružje pomoću kojeg bi dobivali bitke bez prave borbe i bez žrtava. Tim kineskih raketnih znanstvenika u tu svrhu je predložio razvoj novog tipa hipersoničnog oružja.

Branimir Vorša | 29.09.2021. / 08:02

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 (Foto: Afp)

Kineski znanstvenici planiraju razviti hipersonično oružje bi po dolasku do cilja oslobodilo intenzivan elektromagnetski puls (EMP) koji bi bio sposoban ugasiti komunikacijsku i energetsku infrastrukturu.

Riječ je o predloženoj hipersoničnoj krstarećoj raketi s dometom od 3000 kilometara (otprilike udaljenost od kineske istočne obale do Guama), koja može letjeti šest puta brže od brzine zvuka. Pri toj brzini, projektil bi stigao do cilja u svega 25 minuta.

Slika nije dostupna Kinezi imaju novi plan: Žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo trajno nastaniti ljude

To nije sve, jer kineski znanstvenici žele to novo oružje učiniti i manje vidljivim za radare.

Pri detonaciji projektila iznad cilja, ne bi bili ugroženi životi ljudi, već bi snažni elektromagnetski valovi izazvali pregorjevanje ključnih elektroničkih uređaja i krugu od dva kilometra, ističe inženjer znanstvenik Sun Zheng i njegov tim iz Kineske akademije za tehnologiju lansirnih letjelica u Pekingu.

Rane verzije elektromagnetskih oružja zahtjevale su nuklearne bojne glave za stvaranje elektromagnetskog pulsa, a to je ujedno bio i njihov ograničavajući faktor, no hipersonično EMP oružje koristilo bi kemijske eksplozive, umjesto nuklearne eksplozije.

Kemijska eksplozija komprimirala bi električno nabijeni magnet poznat kao "generator kompresije toka" te bi se tako iz energije udara proizveli kratki, ali ekstremno moćni naleti mikrovalova.

Nenuklearna EMP bomba obično je teška i nezgrapna jer mora u sebi nositi veliku količinu baterija u kojima je pohranjeno dovoljno elektriciteta za pokretanje eksplozije. Takvu bombu obično se baca iz zrakoplova.

SAD su još 2017. godine razmatrale korištenje velike krstareće rakete s EMP bojnom glavom za paraliziranje nuklearnih postrojenja Sjeverne Koreje. No, taj plan nije implementiran zbog strahova da bi Sjeverna Koreja mogla otkriti nadolazeći projektil, a time i odgovoriti povratnim napadom, moguće i nuklearnim.

Slika nije dostupna Savez američkih znanstvenika tvrdi: Kina širi svoj nuklearni arsenal i gradi skladišta za nuklearne projektile

Sun i njegovi kolege međutim tvrde da bi najveća prednost njihovog krstarećeg EMP projektila bila to što neprijatelj ne bi niti znao da dolazi. Kad neki objekt leti zrakom hiperbrzinama, molekule zraka se ioniziraju od topline te tako formiraju tanki sloj plazme na površini tog objekta. Taj plašt od plazme može upiti radarske signale, ali ih ne može upiti sve.

Da bi postigli svestranu skrovitost od radara, Sun i njegov tim pretvorili bi toplinu oko projektila (obično na temperaturama iznad 1000 stupnjeva Celzija) u električnu energiju te iskoristili taj elektricitet za napajanje brojnih generatora plazme raspoređenih na različitim dijelovima projektila.

Neovisni kineski stručnjak iz Nanjinga rekao je da je ideja izvediva, jer takva tehnologija se već koristi za smanjenje otpora zraka ili kontrolu leta pri hipersoničnim letovima.

Isto tako, kineski tim znanstveika ističe da njihovo EMP hipersonično oružje ne bi u sebi imalo niti bateriju, već bi koristilo super kondenzatore čija je energetska gustoća 20 puta veća od one kod baterija. Ti bi se kondenzatori punili u letu, koristeći energiju iz istog izvora kao i netom spomenuti generatori plazme na projektilu.

Slika nije dostupna Kinezi predstavili maglev, vlak toliko brz da još nema linije na kojoj bi vozio punom brzinom

Naše oružje moglo bi osloboditi 95 posto ukupne energije u svega 10 sekundi, što je pogodno za trenutno pražnjenje kojim bi se izazvao elektromagnetski puls, napisao je tim u studiji koja je objavljena u kineskom znanstvenom časopisu Tactical Missile Technology.

Ipak, to je oružje zasad tek u konceptualnoj fazi, no Sun i njegov tim smatraju da će imati temeljnu ulogu u idućoj generaciji kineskog naoružanja.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti