Želite dati doprinos očuvanju Zemlje i borbi protiv klimatskih promjena? Znanstvenici imaju prilično neobičan savjet

Znanstvenici Royal Society objavili su izvještaj u kojem imaju neke neobične i zanimljive savjete s kojima bi svi mogli pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2020. / 16:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni stručnjaci i klimatolozi godinama upozoravaju na opasnosti klimatskih promjena te kako što prije moramo promijeniti način na koji iskorištavamo neprocjenjive i ograničene resurse naše planete te da moramo smanjiti razinu stakleničkih plinova. Određeni pomaci su vidljivi pa se sve više koriste obnovljivi izvori energije, polako, ali sigurno električni automobili zamjenjuju vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, mnogi su letove zrakoplovima na manjim udaljenostima zamijenili s vlakovima (naravno, govorimo o razdoblju prije pandemije) itd.

Slika nije dostupna Svijet postaje sve topliji: 2020. će biti druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

Pored navedenog, postoje i brojni manji načini na koje svi možemo dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. S nekim manjim promjenama u našim životima nećemo spasiti planet, no kada bi se milijuni ili stotine milijuna ljudi odlučili na slične promjene, taj bi se pozitivni učinak ipak mogao jače osjetiti.

Jedan od tih načina borbe protiv klimatskih promjena, odnosi se, vjerovali ili ne, na rezoluciju u kojoj gledamo videozapise, tvrde u britanskom Kraljevskom društvu za unaprjeđenje prirodnih znanosti. Njihovi znanstvenici tako savjetuju da videozapise na mobilnim uređajima ne gledamo u HD rezoluciji, već u manje kvalitetnoj SD rezoluciji. Iako danas telefoni mogu snimati ne samo u HD nego u 4K, a neki i 8K rezolucijama, znanstvenici tvrde da na malim mobilnim ekranima skoro pa da i nećemo primijetiti razliku između SD i HD rezolucije. Na televizorima je druga priča i ta je razlika osjetna, no na ekranu smartphonea baš i ne.

Dok razlike u kvaliteti slike skoro da i nema, velika je razlika u emisiji stakleničkih plinova koja je osam puta veća za sadržaj visoke rezolucije u odnosu na SD. U objavljenom istraživanju autori tvrde da bi platforme po defaultu trebale sadržaj po emitirati u SD rezoluciji, a također savjetuju i da, prilikom slušanja glazbe, ugasimo video jer će potrošnja biti manja (naravno, to se odnosi na spotove).

Digitalna tehnologija utječe na globalnu emisiju plinova u rasponu od 1,4 do skoro 6 posto, tvrdi se u istraživanju, a pridržavanjem takvih nekih malih savjeta poput promjene rezolucije u kojoj gledamo videozapise ili načina slušanja glazbe bez pripadajućeg videa emisije streaming servisa mogu se smanjiti za do pet posto. Iako se na prvi pogled to ne čini puno, znanstvenici kažu kako je to usporedivo s napajanjem svih servera YouTubea s održivom energijom.

Slika nije dostupna Prerano smo se ponadali: Pandemija neće ostaviti baš nikakav značajan učinak na smanjenje koncentracije CO2 u Zemljinoj atmosferi

Kraljevsko društvo za unaprjeđenje prirodnih znanosti u svom je izvještaju objavilo još nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći u smanjenju zagađenja. Npr. umjesto da se telefoni kupuju svake 2 godine, savjetuju se kupovina svake 3 ili 4 godina jer sama proizvodnja jednog telefona predstavlja više od polovice ukupnih emisija mobitela tijekom njihova životnog vijeka. Također, uštedama pomaže i prelazak kompanija na računarstvo u oblaku jer je cloud “učinkovitiji u korištenju servera”, a naglašena je i uloga tehnoloških kompanija koje bi trebale objavljivati transparentna izvješća o energetskoj potrošnji svojih digitalnih proizvoda i usluga.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti