Želite li četkati zube pametnom četkicom s umjetnom inteligencijom?

Pametna četkica opremljena je senzorima i umjetnom inteligencijom koja uči korisnika kako četkati zube.

Martina Čizmić | 07.02.2018. / 14:14

Colgate Connect E1 (Foto: Colgate) (Foto: Colgate)

Danas se čini kao da je gotovo svaki proizvod koji se pojavi na tržištu "pametan". Od telefona, televizora, preko kućanskih uređaja.

Posljednji u nizu onih koji su se "opametili" jesu uređaji za osobnu higijenu. Tako se u SAD-u može kupiti pametna četkica za zube koja je opremljena umjetnom inteligencijom, a sve kako bi ljude natjerala da redovito i ispravno peru zube.

Colgate Connect E1 opremljena je Bluetoothom, što joj omogućuje povezivanje s pametnim telefonom i aplikacijom te praćenje higijenskih navika svog korisnika. Nažalost, zasad samo s iPhoneom, jer je povezana s Apple ResearchKitom.

Osim što će pratiti koliko često i koliko dugo korisnik pere zube, Connect E1 će davati i savjete u stvarnom vremenu kako bi poboljšala oralnu higijenu i naučila korisnika kako ispravno četkati.

Na pametnom telefonu pokazuje koju od 16 zona u ustima korisnik četka, koje još nije očetkao, a koje bi trebalo ponovno četkati i gdje. Kako korisnici ne bi prebrzo odustali od pametnog četkanja, uz aplikaciju dolaze i dvije igre koje su namijenjene prvenstveno djeci, ali će se uz njih zabaviti i odrasli.

Malo zabrinjava što četkica prikuplja podatke o korisniku i kad aplikacija nije uključena, kako bi navodno podatke iskoristila za još pametniju brigu o oralnoj higijeni i buduće inovacije. No navodno se u aplikaciji može isključiti prikupljanje podataka i tako biti siguran da se oni neće zloupotrijebiti.

S obzirom na to da je oralna higijena problem u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, 100 dolara (oko 600 kuna), koliko ova "pametna četkica" stoji, ne čini se kao pretjerana cijena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti