Želite li upoznati svoju "digitalnu inačicu" zahvaljujući Obenu?

Obenova "digitalna inačica" trebala bi se pojaviti i kao aplikacija za pametne telefone.

Martina Čizmić | 27.05.2017. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svima nam se u nekom trenutku u životu dogodilo da smo morali biti na dva različita mjesta u istom trenutku. No, bez kloniranja teško da to možemo učiniti.

Startup Oben protekle tri godine radi upravo na tome da ljudima omogući da se "kloniraju", ali ne u stvarnosti već u digitalnom svijetu.

Naime, u Obenu su osmislili tehnologiju koja koristi fotografiju osobe i zvučni zapis njenog glasa kako bi napravila njenu digitalnu inačicu - avatara koji izgleda i zvuči poput te osobe, a može izgovoriti ili čak otpjevati bilo što.

Tako se, primjerice, možete snimiti dok čitate omiljenu dječju priču i pustiti "digitalnu inačicu" da ju "ispriča" vašoj djeci kad vi niste u mogućnosti biti uz njih. Ili se jednostavno želite dobro posvaditi sami sa sobom, a odraz u zrcalu vam nije dovoljan.

Mogućnosti su neograničene, a potencijal komercijalne upotrebe ono je što je Obenu osiguralo investicije u iznosu od 9 milijuna dolara (oko 60 milijuna kuna).

Glavni je problem što za izradu "digitalne inačice" još uvijek treba dosta vremena. Da, dovoljna je jedna fotografija osobe koju želimo digitalizirati i dvije snimke do 20 minuta na kojima osoba čita različite tekstove, kako bi započela izrada "digitalne inačice". No, do gotovog avatara proći će i do osam sati.

Naime, proces uključuje čišćenje zvučnog zapisa od šumova i vanjskih zvukova, stvaranje glasovnog uzorka koji obuhvaća sve posebnosti izgovora kao što su naglasak i dubina te stvaranje 3D modela lica.

Ali, proces se može i ubrzati. U planu im je do kraja ove godine na tržište pustiti aplikaciju koja bi svima omogućila da stvore svoju "digitalnu inačicu" i podijele njen video s prijateljima. Stvaranje "digitalnih inačica" u aplikaciji bi bilo mnogo brže, ali i manje detaljno. Za sad se trude napraviti što vjerniji avatar koji bi mogao s jednakom lakoćom izgovarati različite jezike.

U Obenu bi željeli pristupiti obiteljima preminulih poznatih osoba i ponuditi im stvaranje "digitalne inačice" koja bi tako mogla stvoriti dojam da je osoba i dalje živa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti