Želite naučiti nešto o robotici i tehnologiji? Krenite u Dubrovnik

U sklopu Europskog tjedna robotike u Dubrovniku se održava cijeli niz zanimljivih predavanja i radionica.

Martina Čizmić | 15.11.2019. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U sklopu Europskog tjedna robotike, koji se održava od 14. do 25. studenog, u kojem se u cijeloj Europi održavaju radionice, predavanja, izložbe, obilasci laboratorija i natjecanja iz robotike. Do sada je potvrđeno preko 1.100 događaja u 37 zemalja. Središnji događaj ERW 2019 održat će se od 14. do 16. studenog u Poljsku u gradu Poznan. Ove godine Europski tjedan robotike u Hrvatskoj zasad se obilježava samo u Dubrovnik, gdje je potvrđeno 6 događaja.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju Robo.DU Day 2019 u subotu 16. studenog na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, na kojem će se moći poslušati gostujuća predavanja o robotima, Arduino tehnici, elektronici, uradi sam kulturi i još mnogo toga. Goran Mahovlić će nam prikazati kako udruženim snagama članovi stvaraju zanimljive i ponekad čudne projekte u Radioni – Zagreb Makerspaceu. Nakon njega će Ante Medić iz Pulsar labs ispričati kako su napravili tenk s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Na kraju će Albert Gajšak (CircuitMess) ispričati svoju avanturu pokretanja tech startupa i njegovim uređajima MAKERbuino i Ringo (MAKERphone).

Nakon predavanja Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju i 5 radionica:
LEGO radionica „Obnovljivi izvori energije“: Radionicu održava Centar tehničke kulture Dubrovnika namijenja je učenicima od 5. razreda osnovne škole i starijima. Radionica obuhvaća razvijanje vještine praćenja tehničkog nacrta, osnove električnog strujnog kruga, praktičnu primjenu vjetrogeneratora, solarne ploče, te punjenje akumulatora, baterija mehaničkim putem.
Radionica crtanja 3D olovkom: Radionicu održava Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, a namijenja je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će polaznici uz pomoć 3D olovke crtati zanimljive predmete, koje će na kraju radionice odnijeti sa sobom.
Radionica lemljenja (LEMionica): Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenja je djeci, mladima i odraslima. Za polaznike smo pripremili komplete za lemljenje, koje nakon završetka radionice polaznici mogu uzeti sa sobom.
Lightbot radionica programiranja: Radionicu održava Informatički klub Futura, a namijenja je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i građanima. Na radionici će se uz pomoć mentore prolaziti kroz razine Hour of Code Lighbot lekcije. Na kraju radionice će polaznici dobiti diplomu o uspješnom odrađenom Satu kodiranja.
STEAM igraonica: Uvod u robo-mehanike (znanstveno-umjetnička igraonica za djecu): Radionicu održavaju UR Institut i Klub Mladih Znanstvenika, a namijenja je za svu djecu od 5 do 11 godina. Kroz zabavu, igru i eksperimentiranje, pod stručnim mentorstvom najmlađi se putem ove radionice mogu upoznati s osnovama mehanike robota te naučiti kako sami izraditi mehaničku robotsku ruku kod kuće (od recikliranog materijala).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti