Želite sudjelovati na MIT Bootcampu u Zagrebu? Saznali smo što se točno traži od kandidata

MIT Bootcamp po prvi će se put održati u Europi upravo u Zagrebu, a samo će 120 odabranih kandidata iz cijelog svijeta imati mogućnost sudjelovati u ovom zanimljivom, ali i zahtjevnom programu.

Martina Čizmić | 13.12.2019. / 16:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Zagrebu će se krajem svibnja održati MIT Bootcamp, prvi takav događaj u Europi. Tijekom tjedan dana, sudionici Bootcampa će imati priliku učiti o upravljanju inovacijama i poduzetništvu i naučitiono što studenti na MIT-u uče više od godinu dana.

Iako se radi o veoma intenzivnom programu, interesa ne manjka. Prijave su otvorene prije samo mjesec dana, a već je prijavljeno 866 prijava iz cijelog svijeta. Kako su istaknule predstavnice MIT Open Learninga, pomoćnica direktora MIT Open Learninga Vimala Palaniswamy i voditeljica strateških partnerstava za MIT Bootcamps Anine Myrhagen Ward, do kraja prijava je ostalo još dva mjeseca, a očekuju da će biti prijavljeno i do 3000 potencijalnih kandidata. 

Za razliku od nekih drugih programa koji kandidate biraju na temelju ocjena ili prethodnih uspjeha, kako su pojasnile predstavnica MIT-a, njima je u interesu odabrati osobe koje imaju posebne karakterne osobine. 

Prijave za MIT Bootcamps 2020 otvorene su svega mjesec dana, a do sada već imamo preko 850 prijavljenih za 120 mjesta, a 88 prijavljenih već je završilo striktan selekcijski postupak u tri koraka te čeka finalnu odluku o odabiru. Postupak prijava je otvoren do 15. veljače, a očekujemo oko 2.300 prijavljenih. Odabrani će dobiti priliku učiti od nekih od najboljih MIT-evih mentora, nastavnika i alumnija, danas uspješnih poduzetnika, među kojima je i Sanjay Sarma, potpredsjednik MIT-a, izjavila je Vimala Palaniswamy, pomoćnica direktora MIT Open Learninga, funkcionalne sastavnice MIT-a.

Slika nije dostupna MIT dolazi u Zagreb: U šest dana mentori s najvećeg američkog tehnološkog fakulteta naučit će pojedince i institucije o upravljanju inovacijama i poduzetništvu

Tijekom procesa prijave, kandidati moraju odgovoriti na niz pitanja i snimiti kratak video u kojem će se predstaviti, a koji će selekcijskom odboru pokazati kako osoba komunicira. Svaka se prijava promatra zasebno i traži ono što su predstavnice MIT-a nazvale - poduzetnički potencijal. 

Ključne su nam određene osobine karaktera, poduzetnički potencijal. Zapravo pokušavamo projeniti ima li kandidat kapacitet za rizik, kako surađuje s drugima, preuzima li inicijativu, ali i zna li provesti neku ideju, zna li kad treba odustati te zna li otovoreno i kritički razmišljati, istaknule su predstavnice MIT-a i pozvale sve koji razmišljaju o prijavljivanju da to naprave što prije, jer će prijave biti zatvorene onog trenutka kad bude odabrano 120 sudionika Bootcampa. 

Veći je rizik ako se ne prijavite, dodale su. 

Detaljan uvid u to kako šest dana bootcampa stvarno izgleda i što sve čeka sudionike okupljenima je dala Anine Myrhagen Ward, voditeljica strateških partnerstava za MIT Bootcamps.

MIT Bootcamp samo je jedan oblik edukacije koju provodimo u MIT Open Learningu, a koja za cilj ima sagledati obrazovanje s različitih razina te na temelju toga raditi na optimizaciji učenja i optimizaciji tehnologije u službi obrazovanja. MIT Open Learning je na ovim prostorima možda najpoznatiji po svojim otvorenim platformama za učenje na daljinu kao što je MITx, pojasnila je. 

Osim 120 najboljih koji prođu strogi selekcijski postupak, u Bootcampu će sudjelovati i 20 domaćih stručnjaka s Algebre i FER-a te odabranih domaćih institucija, koji će interaktivno učiti o upravljanju inovacijama i poduzetništvu te pokretanju poslovanja u iznimno dinamičnom svijetu digitalne ekonomije. Naučeno će iskoristiti kako bi pomogli transformaciju hrvatskog gospodarstva iz sadašnjeg u ono utemeljeno na inovacijama i znanju.

Organizacija MIT-evog bootcampa, koji će se održati u prostorijama Algebra LAB-a, velika je prilika prilika za sve nas, naše partnere i sponzore, koji ćemo sudjelovati u organizaciji da dodatno razmijenimo iskustva o tome kako se radi i uči u drugim državama, od kojih svaka ima neku posebnost kojom se može istaknuti, ali je treba poticati. MIT Innovation & Entrepreneurship Bootcamp Croatia 2020 je samo prva u nizu suradnji između Algebre i vodećeg tehnološkog sveučilišta u svijetu te se veselimo budućoj razmjeni znanja kroz komercijalne i studentske projekte te zajedničke timove, a što ćemo intenzivirati radom na organizaciji bootcampa, izjavio je Leo Mršić, voditelj Algebra LAB-a.

O uspješnosti MIT-evih bootcampova govori i podatak da je dosadašnjih 1300 polaznika iz više od 100 zemalja zajedno pokrenulo više od 100 kompanija te su prikupili više od 80 milijuna američkih dolara. Petorica od njih dospjela su na listu Forbesovih „30 ispod 30“, šestero polaznika primljeno je na MIT, a startup jednog od njih uvršten je u top 50 najinovativnijih tvrtki za 2017. godinu.

Najmlađi polaznik imao je 18 godina, dok je najstariji imao 77, što potvrđuje posebnost ovakvog oblika edukacije.

Putem video-linka okupljenima se obratio i direktor MIT Bootcampsa Erdin Beshimov koji je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Algebrom, FER-om, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te je naglasio kako i MIT i Algebra prate isti trend, a to je globalizacija obrazovanja.

Prijave za sudjelovanje na bootcampu otvorene su do 15. veljače 2020, a više informacija dostupno je na poveznici. Osim toga, otvorena je i mogućnost iskaza interesa tvrtkama i organizacijama zainteresiranim za partnersko i pokroviteljsko uključenje u projekt MIT Bootcamp Croatia 2020 te se svi zainteresirani pozivaju da se za prezentaciju partnerskih mogućnosti obrate putem linka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti