Želite uživati u virtualnoj stvarnosti? Evo kakva računala trebate i koliko će vas koštati

Na CES-u su predstavljena dva računala koja će se isporučivati s Oculus Rift naočalama za virtualnu stvarnost, a cijena koju ćete trebati platiti za iskustvo virtualne stvarnosti iznosi 1,600 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2016. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Virtualna stvarnost jedna je od sljedećih 'velikih stvari' u tehnologiji, a iako je mnogi smatraju prilično apstraktnom i futurističkom tehnologijom, naočale koje omogućuju pogled u virtualnu stvarnost već se mogu kupiti i u Hrvatskoj (riječ je o modelu u kojem će moći uživati samo vlasnici najnovijih Samsungovih telefona), a najviše pažnje privlače modeli koje razvijaju Oculus (kompanija koju je kupio Facebook), zajednički model HTC-a i Valvea te Sonyjeve VR naočale. Iz Oculusa su prvotno govorili kako žele da njihova tehnologija, odnosno naočale budu cjenovno pristupačne i dostupne što većem broju korisnika te su govorili o cijeni od oko 400 dolara.

No, na ovogodišnjem CES-u objavili su i službenu cijenu Oculus Rift naočala koja iznosi 599 dolara, zbog čega su se našli na udaru kritika velikog broja ljudi kojima je ova cifra prevelika. Također, objavili su i koje su minimalni hardverski uvjeti za računala koja su potrebna za 'puno Rift iskustvo' te će oni koji namjeravaju kupovati ili sastaviti računalo koje će koristiti i za virtualnu stvarnost morati imati procesor poput Intelovog i5-4590 ili bolji, grafičke kartice Nvidia GTX 970 ili AMD 290, minimalno 8GB RAM-a, HDMI 1.3 izlaz, tri USB 3.0 priključka i jedan USB 2.0 te operativni sustav Windows 7 Service Pack 1 ili noviji. Na ovogodišnjem CES-u predstavljena su dva modela takvih računala prilagođenih za korištenje s Oculus Rift naočalama te će se, jednom kada ove naočale budu dostupne, prodavati u paketu s njima. Ova računala predstavili su Dell i Alienware (Dellova podružnica zadužena za razvoj gamerskih računala) čiji će se modeli Alienware X51 R3 i Dell XPS 8900 Special Edition moći kupiti u kompletu s Rift naočalama po cijeni od 1,600 dolara.

Iako je, napominju na Yahoou, Dellovo računalo namijenjeno prvenstveno profesionalcima, a Alinewareovo gamerima, ovi uređaji dolaze s istim specifikacijama te njihove VR verzije pokreće Intelov Core i5-6400 3,3 GHz procesor, dolaze s Nvidia Geforce GTX 970 4GB grafikom, 8GB RAM-a i hard diskom kapaciteta 1TB, a operativni sustav koji ih pokreće jest posljednja verzija Windowsa. Osim ovih računala, na stranicama Oculusa izdvojena su i dva Asusova računala (ASUS G11CD i ROG G20CB) koja bi korisnicima u budućnosti trebala omogućiti 'savršeno iskustvo igranja u virtualnoj stvarnosti', s cijenom od 949 dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti